26 august 2023

Mozaicul lunii August


    Sunt bucuroasă să scriu rândurile acestea... Am avut parte de cea mai frumoasă lună din an și cred cu tărie că nimic în această viață nu este întâmplător, nici un efort nu este în zadar, iar lucrurile frumoase au nevoie de timp și de urcușuri pentru a se putea înfăptui!

16 august 2023

Summer Vibes


    Pe cât de dificil mi-a fost anul, pe atât de frumoasă a fost această minivacanță la care nici n-am îndrăznit să sper măcar. Azi am avut momentul meu cu Marea, moment în care mi-am zis: iată, una din minunile acestei lumi, o bucurie pentru om, o veșnică reînnoire. 
13 august 2023

Calea vindecării,,Ceea ce noi numim Divinitate nu se află în materie, nu este perceptibilă, tactilă, ci este dincolo de ea, o transcende, trece prin ea. Ea există pentru că noi, oamenii, nu avem o explicație a existenței Universului. Eu nu cred în întâmplare."

,,Pământul este o ființă vie, de vreme ce pui un bob de grâu și răsar alte cincizeci de boabe într-un spic. Ce vreți mai mult?''

,,Pădurea nu e a mea, nu e a ta, nu este a vreunui om, ci este a Universului, a Pământului. Noi suntem cei care au nevoie de oxigen și de tot ceea ce fac pădurile pentru noi."

,,Hainele pe care le port nu le-am făcut eu, mașina cu care merg nu am făcut-o eu, la fel, toate celelalte lucruri sunt făcute de altcineva. Eu, la rândul meu, am obligația și responsabilitatea să ofer în contrapartidă un produs sau un serviciu care să fie macar la nivelul calității pe care-l doresc de la celălalt. Cu alte cuvinte, a fi înseamnă în egală măsură a avea responsabilitatea de a fi. Nu este un simplu a fi pasiv. Fie că vrem, fie că nu, ne implicăm activ în fiziologia lumii."

,,Orice stare psihică are o chimie. Chimia pe care o trăim este suportul gândurilor noastre. Vindecarea se produce foarte greu în momentul în care suntem într-o stare de disperare, de depresie și nu mai vrem să știm de nimic."

,,Noi nu putem evolua decât prin cunoaștere."

,,În esență, trebuie să urmărim un obiectiv. Să avem în viață un scop, pe care să-l urmărim zi de zi, să ne culcăm cu gândul la el, să ne trezim cu el în minte, așa încât subconștientul nostru să-l preia și să mențină această voință."

,,Criza morală, spirituală este cea care se află la baza tuturor crizelor."

,, Dacă nu aveam liber arbitru, n-am fi creat o civilizație."
 

Summer Vibes


 

02 august 2023

Zumba


     Acest an, pentru mine, a fost foarte dificil, iar dacă am reușit să îi fac față într-un fel anume, aceasta i se datorează instructoarei noastre de Zumba, precum și întregului grup de dansatori. 
    Am ales să merg la sală într-un moment în care mă luptam cu o anxietate destul de puternică în fața căreia n-aveam sorți de izbândă, într-un moment în care aveam o stare generală proastă. 
    Chiar dacă n-am slăbit spectaculos, chiar dacă mi-a luat foarte mult timp să învăț pașii ori să îmi coordonez mișcările, nu regret timpul și banii pe care i-am investit în mine, în starea mea de bine. 
   Ce să mai vorbesc despre factorul social, despre oamenii pe care îi revăd, cu bucurie la fiecare curs, oameni de care m-am apropiat ușor, oameni cu care am râs, cu care am împărtășit bucuriile, reușitele, dar și temerile ori neîmplinirile. 
    În momentul de față, merg la Zumba zilnic și cred că este una dintre cele mai plăcute activități din câte există.

Popa Tanda, I. Slavici ,,Este cam greu la vorbă, cam aspru la judecată: prea de-a dreptul, prea verde-fățiș. El nu mai sucește vorba, ci spune drept în față dacă i s-ar pus ceva pe inimă. Nu e bine să fie omul așa. Oamenii se prea supără când le luăm căciula din cap. Și e bine să trăim bine cu lumea."

,,Drept avea părintele Trandafir. Este numai că dreptul e treabă celor mai mari în putere. Cei mai slabi trebuie să și-l arate pe-ncetul. Furnica nu răstoarnă muntele, dar îl poate muta din loc: încet însă, încet, bucățică după bucățică. Poate știa și părintele că este așa în lume; dar el avea legea lui: Ce-i drept și adevărat, nici la dracul nu-i minciună!"

,,Unde nu e nădejde de dobândă lipsește și îndemnul de lucru."

,,Mai că n-am fost încă popă care să fi stat mai mult de trei zile în Sărăceni; și care a stat mai multă vreme aici s-a curățit de păcate."

,,Nu întotdeauna omul gândește. Sunt întâmplări în fața cărora mintea stă locului: în primejdie, când sufletul nu mai află ajutor, în bucurie, când el nu află izvorul din care îi curge norocul, și în înșirarea gândurilor sale, când el nu le mai află legătura. Atunci când omul în orice chip a ajuns la locul unde putința începe să se atingă de neputințele tale, înceată a mai gândi, gândind în locul său firea omenească."

,,Când omul a făcut începutul, el nu mai ajunge la capăt. O dorință naște pe cealaltă."

,,Nevoia este cel mai bun învățător."
25 iulie 2023

Marea verde


   O imagine de-acasă, una care mă liniștește pe deplin. O mare de verdeață, de liniște, de firesc... Un loc de repaos, un loc de meditație, un loc care vindecă tot ceea ce oamenii au scrijelit în inima mea. Oameni apropiați căci ei știu a răni cel mai bine...
   Tu ai un astfel de loc?

21 iulie 2023

Mara, de Ioan Slavici

Sursa foto


,,Sunt săraci, sărăcuții, că n-au tată; e săracă și ea, c-a rămas văduvă cu doi copii; cui, Doamne, ar putea să-i lase când se duce la târg? Cum ar putea dânsa să stea de dimineață până seara fără că să-i vadă?''

,,Apoi, după ce a mai băut o ulcică de apă bună, ea scoate săculețul, ca să facă socoteala. Niciodată însă ea n-o face numai pentru ziua trecută, ci pentru toată viața. Scăzând dobânda din capete, ea pune la o parte banii pentru ziua de mâine, se duce la căpătâiul patului și aduce cei trei ciorapi: unul pentru zilele de bătrânețe și înmormântare, altul pentru Persida și al treilea pentru Trică."

,,Și chiar Mara să fii te noi când simți că e bine să fii om în lumea aceasta, să alergi de dimineață până seara și să știi că n-o faci degeaba."

,,Asta nu era cu putință: neam de neamul ei n-a fost om smerit; toți creștini adevărați!"

,,(...) copiii sunt oameni și ei și se simt mulțumiți când văd umilirea celor ce prea repede se înalță. Dar Costi, pui de om și el, nu voia să fie umilit."

,,Nu-i nimic mai iute decât gândul, iar vorba poartă gândul dintr-un om în altul."

,,Se simte omul care are și-l vezi cât de colo pe cel ce se simte."

,,Și dacă n-ar fi alta, e în lumea asta și bine, și rău."

,,Să râzi când îți vine să plângi și să plângi numai când vezi pe alții plângând."

,,Iară Națl era om tânăr și nimic nu e în tinerețe mai ademenitor și mai plin de farmec decât gândul de a trece așa - tu de capul tău prin lume."

,,greu se desparte mama de copilul ei, mai ales când unul singur are."

,,Norocul nu umblă târâș, ci zboară pe aripi iuți si-ți iese, când îi vine rândul, fără de veste-n cale: degeaba îl cauți când nu-l găsești; degeaba fugi când el aleargă după tine; norocul tău e numai al tău, și chiar de nu l-ai cunoaște tu pe el, te cunoaște el pe tine și nu te părăsește."

,,Așa vin lucrurile în lumea aceasta: pleci în neștiute și te miri unde ajungi; te-apucă - așa din senin - câteodată ceva, și te miri la ce te duce. Omul are data lui și nici în bine, nici în rău nu poate să scape de ea; ce ți-e scris are neapărat să ți se întâmple; voința lui Dumnezeu nimeni nu poate s-o schimbe." 

,,(...)omul adevărat vrea și face."

,,Datoria să ți-o plătești la timp, căci are și ea rostul ei și nu stă dac-o lași nebăgată în seamă, în amorțire, ci mișcă și crește de n-o mai poți stăpâni în cele din urmă."
 

20 iulie 2023

Luna de foc    Am încheiat cu bine ,,luna de foc" a examenelor. Cu împăcare, afirm că am făcut tot ce a ținut de mine, în contextul dat, iar acum aștept ,,cumințică" să se așeze lucrurile așa cum trebuie. Îmi doresc să fiu plăcut surprinsă deoarece ultimii 3 (sau chiar 4) ani din viața mea au fost foarte încărcați, plini de provocari, m-au sleit practic de puteri. 
      Am avut multe momente de renunțare, multe, multe episoade de plâns, dar și momente în care mi-am analizat stările, momente în care m-am rugat, momente în care m-am ridicat în picioare, deși tot efortul meu părea a fi în zadar. 
      Au fost și perioade în care mă împiedicăm la tot pasul (uneori la propriu), perioade în care interpretam ,,ghinioanele" ca pe niște semne rele. Uneori îmi mergea atât de rău totul, încât mă pufnea efectiv râsul... Mi se părea totul absolut ireal. 
  Dar cu oamenii potriviți în preajmă, cu rugăciune, cu încăpățânare, am ajuns, în cele din urmă, în punctul în care mă aflu acum. Eu sunt nemulțumită, de fel, însă, recunosc, sunt mândră de mine în aceste clipe! În sfârșit, afirm asta! 
      


     

30 iunie 2023

Mozaicul lunii Iunie


     Iată-mă într-un punct în care credeam că nu voi ajunge în acest an. Lupta mea nu s-a încheiat încă. Mai am de trecut prin chinul a două examene importante. Simt epuizare, simt teamă, simt presiune, dar, pas cu pas, le voi înfăptui pe toate!!! 

   

28 mai 2023

Mozaicul lunii Mai


 

   Luna mai se va încheia curând. Pleacă lăsând în urmă lecții, confirmări, validări și AHA-uri. Așa plină cum a fost, n-a trecut în zadar. Sper ca iunie să fie productiv și să mă apropie mai mult de ceea ce îmi doresc. De asemenea, sper să revin cu vești bune, cu gânduri bune...

19 mai 2023

Mai...pot


    Așteptăm momentul potrivit, acel moment de aliniere perfectă a planetelor, momentul în care suntem pe deplin pregătiți. Și timpul trece... Și cu cât ai mai multe de făcut, cu atât îți pare a fi mai grăbit. Și te trezești brusc, că așa nepregătit cum te simți, trebuie să faci față momentului tău potrivit, fie el cât se poate de inoportun.
    Are logică?! Cam așa mă simt eu acum. 

    

 

16 mai 2023

Nu-i timp...


   ,,Nu-i timp! Nu-i timp!" M-am auzit azi repetând cu convingere. Timp e atât cât e pentru toți, timp e atât cât era și în urmă cu zece ori douăzeci de ani. Percepția noastră asupra timpului s-a schimbat. Ne dorim să facem o multitudine de lucruri, să le facem cât mai bine și cât mai repede... Punem presiune extra pe umeri și trăim ,,la galop". Trăim ca și cum ne-am angajat într-o cursă, o cursă a cărei miză este foarte mică, în realitate.
   E adevărat că sunt perioade mai aglomerate în viața noastră și perioade de respiro, dar ritmul interior ne influențează semnificativ calitatea vieții. Și e un ritm cu care ne obișnuim, un ritm pe care-l considerăm firesc, un ritm nebun, un crescendo...gălăgios, epuizant.

14 mai 2023

Zile și zile

Sursă foto


    Am avut o săptămână dificilă care a inclus un picior scrântit, drumuri multe după tot felul de hârtii, oboseală și nervi în toate culorile curcubeului. 

    Dacă sunt oameni care au capacitatea de a disimula ori de a trece ușor peste neobrăzarea unora, îi felicit! Ei bine...eu nu pot face asta! Nu pot nici măcar să tolerez anumite chestiuni.

     Nici eu nu agreez pe toată lumea, nici n-aș lăsa asta să se înțeleagă și, de asemenea, nu mă aștept să fiu pe placul tuturor. Însă nu suport indolența oamenilor, nu suport lenea și iresponsabilitatea. Sunt alergică la tot ce înseamnă lingușire, optimism toxic și teatru. Simt o durere aproape fizică atunci când mă confrunt cu toate acestea.  

     Aș vrea să pice toate măștile de pe chipuri într-o zi... 


13 mai 2023

Let's eat


 * Orez, carne de pasăre în sos, salată

* Lipie, carne de pui la cuptor, cartofi la abur, salată, ketchup

* Piept de pui la cuptor, legume trase la tigaie, salată

* Fructe (căpșune, afine)

29 aprilie 2023

Mozaicul lunii aprilie

    Fuse aprilie, fuse și se duse! O lună cât se poate de agitată, o lună plină cu de toate, dar nu mai dificilă decât cele ce vor veni! Cu încredere, tot înainte!

 

18 aprilie 2023

Soare

Sursă foto


   Norii s-au împrăștiat, soarele timid ne anunță că toate au un sfârșit, chiar și vremea rea, chiar și vremurile grele pentru că, pur și simplu, toate trec. 

    Un început luminos să aveți, iar drumul să vi-l parcurgeți cum știți mai bine! 


 

17 aprilie 2023

Drumul către sine

     Alergăm atât de mult! Alergăm în stânga, alergăm în dreapta, mergem cu spatele, mergem cu pași de furnică ori în pas săltat. Alegem tot felul de drumuri - lungi, scurtături, drumuri misterioase sau alambicate. Și din toate călătoriile pe care le facem, drumul care duce la noi înșine este cel mai dificil de urmat. De multe ori, e și cel mai ignorat. E drumul ascuns pentru care nu trebuie să dăm socoteală nimănui dacă îl parcugem. (Nimănui...în afară de noi, desigur.)
    Uneori, în liniștea cea mai de preț, îmi răsună frânturi din discuții purtate în trecut, frânturi cu care eram în dezacord ori care acum au căpătat un sens. Și da, drumul către propria ființă, este poate cel mai important itinerariu din viața noastră. Chiar dacă te îndepărtezi de el, el te urmează. Chiar dacă îl tratezi cu indiferență, el se așterne la picioarele tale. Te imploră să ieși din negare, te ademenește să îți amintești lucruri, să scormonești, să înțelegi, să plângi poate și să mergi înainte. 
    Zilele astea, tot ceea ce am făcut, aparent fără o semnificație anume, m-a adus pe acest drum. Nu am vrut să pășesc pe el, dar s-a așternut sub tălpile mele. 
    Dar nu te poți încumeta să-l parcurgi oricum, e un adevăr. Ia cu tine un braț cu flori. Ia cu tine semințe roditoare. Ia cu tine îngăduința. Ia înțelegerea, experiența care te-a șlefuit. Ia cu tine ce e mai bun și parcurge-l!
     Zile


    Mi-ar fi plăcut să am parte de mai multe zile de concediu. Aș fi avut nevoie, mai bine spus. Totuși, nu e bine să fii nemulțumit căci sunt oameni care nu au avut parte de acest ,,huzur'' (care mie-mi pare a fi insuficient). 
   Aveam planuri mari înainte de vacanță, am reușit să duc la bună îndeplinire...o parte. Doar o mică parte, căci timpul este atât de zgârcit cu mine!
    Și dacă tot nu am reușit să îmi ofer puțină odihnă, o durere de spate a făcut-o totuși, în numele meu. Și-am fost forțată să mă cumințesc o vreme.
    Ne vom întoarce în curând la agitația cotidiană care nu îmi place deloc. Zilnic mă întreb cum as putea jongla eficient cu responsabilitățile mele, cum aș putea trăi mai frumos, în deplină armonie, în echilibru?! Zilnic fac schimbări mici, în bine, schimbări care să dea valoare unei stări de fapt, unei acțiuni, apoi vine realitatea peste noi, ne mai ciufulește puțin... Ne supărăm, ne revenim și o luăm de la capăt.
     

16 aprilie 2023

Hristos a înviat!


    Vă doresc să fiți sănătoși, fericiți și să petreceți sărbătorile acestea frumoase alături de cei dragi!

 

11 aprilie 2023

Idei de postTocăniță de cartofi cu usturoi verde, salată de primăvară 

Supă cremă de linte, crutoane (coapte în casă)


Salată orientală (cartofi, morcovi fierți, ceapă roșie, măsline)


Orez cu legume (ceapă, ardei, morcovi, spanac, suc de roșii), salată 


Cartofi ,,prăjiți" neprăjiti (la cuptor), salată 


Fasole bătută 


Gustări (goji, prune uscate, fistic, caise uscate)

P.S.: Voi mai adăuga pe parcursul săptămânii ceea ce reușesc să pregătesc.