27 septembrie 2023

Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, C. Petrescu

arhiva personală


,,E greșit să socoți că la firile mediocre inteligența rămâne deasupra intereselor. La origine (Bergson are neîndoios dreptate), inteligența n-a fost decât un mod practic, un instrument de adaptare la mediu, un mijloc pentru apărarea intereselor. La imensa majoritate a oamenilor ea a rămas și azi același lucru. Ei nu pricep decât ceea ce au interes să priceapă. Ceea ce le contrazice interesele le contrazice fundamental și inteligența."

,,Negustorul care face socoteli și prevederi nu-i negustor, căci nimeni nu poate prevedea totul. Și dacă nu prevezi totul, e tot degeaba. Mergi la poștă, nu socoți pașii, mergi... Asta-i ca la curse. Parcă acolo cunosc caii? Că nu le pot pronunța uneori nici numele... Joc așa la întâmplare și câștig... pe când cei care pretind că se pricep, vorba vine, pierd."

,,Bunătatea adevărată cere neapărat inteligență și imaginație."

,,Țară a grâului și a foamei cronice în trecut, trăiește și acum sub obsesia pâinii, care eclipsează oricare alte preocupări ale conștiinței, orice dramă în zona superioară. Tragediile sunt aci în gradul luptei pentru existență, căci viața, infinit mai ușoară ca în Apus pentru cei mediocri, ca și pentru canalii, e neînchipuit de grea pentru oamenii de merit și pentru cei care vor să rămână cinstiți, decât oriunde, în lume."

,,Negreșit, oamenii sunt și buni, și răi, dar e necesar să se precizeze în ce împrejurări. Trei nule puse înaintea cifrei unu sau după ea nu înseamnă același lucru."

,,În realizarile naturii orice om e un exemplar unic și inedit."

,,Simțeam că femeia aceasta era a mea în exemplar unic, așa ca eul meu, ca mama mea, că ne întâlnisem de la începutul lumii, peste toate devenirile, amândoi, și aveam să pierim la fel amândoi."


Postarea participă la jocul ,,Citate favorite". Gazdă: Suzana


3 comentarii:

 1. Ai ales citate unu' si unu'! 😊 Primul imi va ramane mai mult in memorie... E atat de buna observatia! Hm. Daca toti oamenii inteligenti din lume - ca-s miliarde! - ar fi si... empatici... Ce lume frumoasa am avea! 😊
  Zile senine iti doresc! ❤

  RăspundețiȘtergere
 2. Ce intalnire spectaculoasa cu acest autor. Ai ales cateva citate cu adevarat deosebite
  si perfect valabile. Multumesc, Laura!
  Zile linistite! ❤️😘

  RăspundețiȘtergere
 3. Mulțumesc! Vă îmbrățișez, doamnelor!

  RăspundețiȘtergere