,,Este cam greu la vorbă, cam aspru la judecată: prea de-a dreptul, prea verde-fățiș. El nu mai sucește vorba, ci spune drept în față dacă i s-ar pus ceva pe inimă. Nu e bine să fie omul așa. Oamenii se prea supără când le luăm căciula din cap. Și e bine să trăim bine cu lumea."
,,Drept avea părintele Trandafir. Este numai că dreptul e treabă celor mai mari în putere. Cei mai slabi trebuie să și-l arate pe-ncetul. Furnica nu răstoarnă muntele, dar îl poate muta din loc: încet însă, încet, bucățică după bucățică. Poate știa și părintele că este așa în lume; dar el avea legea lui: Ce-i drept și adevărat, nici la dracul nu-i minciună!"
,,Unde nu e nădejde de dobândă lipsește și îndemnul de lucru."
,,Mai că n-am fost încă popă care să fi stat mai mult de trei zile în Sărăceni; și care a stat mai multă vreme aici s-a curățit de păcate."
,,Nu întotdeauna omul gândește. Sunt întâmplări în fața cărora mintea stă locului: în primejdie, când sufletul nu mai află ajutor, în bucurie, când el nu află izvorul din care îi curge norocul, și în înșirarea gândurilor sale, când el nu le mai află legătura. Atunci când omul în orice chip a ajuns la locul unde putința începe să se atingă de neputințele tale, înceată a mai gândi, gândind în locul său firea omenească."
,,Când omul a făcut începutul, el nu mai ajunge la capăt. O dorință naște pe cealaltă."
,,Nevoia este cel mai bun învățător."
Oare s-o mai invata despre Slavici in scoala? Tare faine citatele.
RăspundețiȘtergereDaca imi dai permisiunea le introduc la citate.
Noapte buna, Laura! O saptamana faina! ❤️😘
,,Moara cu noroc", ,,Mara" încă se studiază. Părintele Trandafir (Popa Tanda) îl supără pe protopop cu sinceritatea sa, de aceea este ,,pedepsit" să slujească într-un sat uitat parcă de lume, Sărăceni. Deși are părintele tacticile sale, tot puterea exemplului personal se dovedește a fi cea mai eficientă.
Ștergere