21 iulie 2023

Mara, de Ioan Slavici

Sursa foto


,,Sunt săraci, sărăcuții, că n-au tată; e săracă și ea, c-a rămas văduvă cu doi copii; cui, Doamne, ar putea să-i lase când se duce la târg? Cum ar putea dânsa să stea de dimineață până seara fără că să-i vadă?''

,,Apoi, după ce a mai băut o ulcică de apă bună, ea scoate săculețul, ca să facă socoteala. Niciodată însă ea n-o face numai pentru ziua trecută, ci pentru toată viața. Scăzând dobânda din capete, ea pune la o parte banii pentru ziua de mâine, se duce la căpătâiul patului și aduce cei trei ciorapi: unul pentru zilele de bătrânețe și înmormântare, altul pentru Persida și al treilea pentru Trică."

,,Și chiar Mara să fii te noi când simți că e bine să fii om în lumea aceasta, să alergi de dimineață până seara și să știi că n-o faci degeaba."

,,Asta nu era cu putință: neam de neamul ei n-a fost om smerit; toți creștini adevărați!"

,,(...) copiii sunt oameni și ei și se simt mulțumiți când văd umilirea celor ce prea repede se înalță. Dar Costi, pui de om și el, nu voia să fie umilit."

,,Nu-i nimic mai iute decât gândul, iar vorba poartă gândul dintr-un om în altul."

,,Se simte omul care are și-l vezi cât de colo pe cel ce se simte."

,,Și dacă n-ar fi alta, e în lumea asta și bine, și rău."

,,Să râzi când îți vine să plângi și să plângi numai când vezi pe alții plângând."

,,Iară Națl era om tânăr și nimic nu e în tinerețe mai ademenitor și mai plin de farmec decât gândul de a trece așa - tu de capul tău prin lume."

,,greu se desparte mama de copilul ei, mai ales când unul singur are."

,,Norocul nu umblă târâș, ci zboară pe aripi iuți si-ți iese, când îi vine rândul, fără de veste-n cale: degeaba îl cauți când nu-l găsești; degeaba fugi când el aleargă după tine; norocul tău e numai al tău, și chiar de nu l-ai cunoaște tu pe el, te cunoaște el pe tine și nu te părăsește."

,,Așa vin lucrurile în lumea aceasta: pleci în neștiute și te miri unde ajungi; te-apucă - așa din senin - câteodată ceva, și te miri la ce te duce. Omul are data lui și nici în bine, nici în rău nu poate să scape de ea; ce ți-e scris are neapărat să ți se întâmple; voința lui Dumnezeu nimeni nu poate s-o schimbe." 

,,(...)omul adevărat vrea și face."

,,Datoria să ți-o plătești la timp, căci are și ea rostul ei și nu stă dac-o lași nebăgată în seamă, în amorțire, ci mișcă și crește de n-o mai poți stăpâni în cele din urmă."
 

7 comentarii:

 1. Multumesc pentru citate! Sunt un fel de reamintire. Atat de vag imi amintesc "Mara" incat... cred ca ar trebui sa pun mana pe carte. 😊

  RăspundețiȘtergere
 2. Și mie mi-a plăcut mult Mara. Mulțumesc pentru reamintire!
  Mi-au plăcut citatele pe care le-ai ales.

  RăspundețiȘtergere
 3. E o carte care cred că ar trebui s-o recitesc. Sunt sigură că azi aș îmtelege-o mult mai bine decât în liceu când era lectură obligatorie. Frumoase citatele alese.

  RăspundețiȘtergere
 4. Cand ma gandesc ce citeam noi si ce este acum...
  Multumesc si eu pentru aceasta prezentare, draga Laura!
  O colectie de idei deosebite!
  ❤️😘

  RăspundețiȘtergere
 5. Și eu mi-am propus să recitesc anumite opere literare...

  RăspundețiȘtergere
 6. Mi-a placut tare mult cartea cand am citit-o. Multumesc pentru aceste citate.

  RăspundețiȘtergere
 7. Încă nu am terminat de recitit, dar într-adevăr, la maturitate, apreciezi altfel textele literare.

  RăspundețiȘtergere