01 mai 2022

Gătite...


  • Paste Carbonara
  • Musaca
  • Focaccia
  • Limonadă 
  • Mămăligă cu brânză și smântână
  • Chifteluțe cu salată 

Locuri...


   În această mini-vacanță am reușit să vizitez câteva locuri în care merg adesea cu plăcere, locuri care, în acest anotimp, au un farmec aparte. Chiar dacă unele zile au fost mai aglomerate ori mai întunecate, plimbările au fost minunate. 

Faleza Dunării


Grădina Publică 


Grădina Botanică 


Muzeul Satului 


28 aprilie 2022

Grădina Publică, Gl

   

     Grădina este frumoasă în orice anotimp. Însă atunci când e vremea lalelelor, ți se taie pur și simplu respirația. O oază de liniște, de frumusețe...zilele-astea! :) 
 

Good bye, April!

 



   Se duce și cea de-a patra lună a anului, pe negândite parcă. Sper c-ați avut posibilitatea de-a vă reîncărca bateriile, de-a vă odihni, de-a petrece clipe frumoase alături de persoane apropiate! Toate astea au un impact foarte mare asupra calității vieții. 
    Mi-am propus să reduc stările de anxietate prin diferite tertipuri. Dintre toate, mișcarea în aer liber (orice formă de mișcare) are o eficiență de zile mari, dar și activitățile care ne dau o stare de bine (lectura, vizionarea unor filme, gătitul, activitățile creative).
    Vă doresc un sfârșit de săptămână cât mai frumos și să ne auzim/citim cu bine!


    

19 aprilie 2022

Sandwich la lipie (de post)


     Andreea (autoarea blogului Floarea casei) mi-a dat o idee cu un preparat de post. Mi s-a părut delicios. Iată lista de ingrediente:

- cartofi aurii (cartofi fierți, trași apoi la tigaie)

- porumb (la conservă)

- salată verde

- ceapă roșie

- ardei

- roșii cherry

18 aprilie 2022

Ce-am mai gătit


 Prăjitură cu mere



Tocăniță de fasole (de post)



Salată 
(ceapă verde, ridichi, ardei, salată creață) 



Zacuscă (cu ciuperci) 



Ciorbă de legume 



Fructe

12 aprilie 2022

Marți


    Am avut parte de câteva zile capricioase (și la propriu, și la figurat), însă iată că azi a ieșit soarele. Sunt acasă cu Sofi (în cea de-a cincea zi de varicelă). De mâine, dacă voi fi sănătoasă, voi reveni la serviciu. 
     De asemenea, mă voi ocupa de înscrierea la școală și de activitățile pe care le pusesem la cale înainte ca această ,,boală a copilariei'' să dea totul peste cap. 
   Și eu mă temeam de Covid... Îmi făcusem atâtea scenarii legate de el, încât uitasem că mai există și alte boli pe pământ.
      
      Ieri am reușit să sortez câteva hăinuțe de-ale Sofiei și să fac ordine în dulapuri. Am comandat ceva și pentru școală căci va trebui să eșalonam cheltuielile în acest an, să ne stabilim niște priorități, în sfârșit, să abordam cu seriozitate conceptul de ,,utilitate economică''. 
     De asemenea, va trebui să mă pregătesc psihic pentru o noua sesiune de examene care va fi extenuantă pentru persoanele care mai au și alte responsabilități în afară de studiul în sine. 
      Dar pentru tot ce-am enumerat mai sus și pentru toate celelalte lucruri care trebuie duse la bun sfârșit, am nevoie de sănătate și de liniște! Cam atât îmi doresc în această perioadă a vieții... 
      
 

11 aprilie 2022

Finding Ola

 


       Finding Ola este un serial amuzant, captivant despre criza vârstei mijlocii, despre redescoperirea propriei persoane.
      Ola era o mamă casnică, o femeie care se îngrijea de casă, de copii, încercând să facă pe plac tuturor. Are să descopere că sunt momente în viață când nu te ai decât pe tine și de aceea nu ai voie să te pierzi. 
        Încetul cu încetul reușește să se pună pe picioare și ajunge să facă, în final, ceea ce știe cel mai bine, ceea ce îi place. E o plăcere să o urmărești în aventura sa, fiind un personaj autentic, plin de farmec.
            Recomand acest film!

Iubirea. Curs pentru începători

 


    Serialul turcesc debutează cu încercarea uneia dintre fete de-a reuni gașca din liceu la 20 de ani de la absolvire. Toate evenimentele se dezvăluie treptat într-o manieră care sporește suspansul: o reîntoarcere în trecut care ilustrează cum au devenit prieteni niște adolescenți cu probleme de comportament. Ce e în spatele acestor comportamente indezirabile este, de fapt, important și cum ajung niște rebeli care acționează individual, egoist chiar, să pună bazele unei prietenii adevărate. 

     Desigur viața își cere tributul...

    În paralel cu aventura lor, se derulează povestea de dragoste dintre o profesoară tânără, inocentă, sufletistă și un antrenor rebel, dur, lipsit de profunzime (în aparență). Toți au parte de încercări, toți au parte de lecții însemnate. 

    Sinan este un băiat inteligent, dar nefericit, pesimist. În spatele indiferenței sale și a viciului său, se ascunde singurătatea, abandonul. Părinții săi s-au despărțit și au refuzat să-și asume responsabilitatea creșterii lui, așa că l-au lăsat în casa veche, în grija bunicului său. Sau, invers, au lăsat un copil de 14 cu un bunic bătrân și bolnav în grijă. 
    Kerem este mereu furios căci deși e considerat de toți ca fiind privilegiat al sorții, un băiat de bani gata, este lipsit de dragostea tatălui său. Ba mai mult, este umilit de acesta cu orice prilej.
    Osman are fixația banilor. De aceea, spiritul său antreprenorial îi aduce numai necazuri. Părinții săi, cinstiți, muncitori, sunt mereu necăjiți din cauza lipsurilor. De aceea, ajunge să creadă că banii sunt cei mai importanți. 
   Eda este, aparent, iresponsabilă și dură, își creează iluzia că poate face ce își dorește, deși, în realitate, părinții i-au trasat în linii mari întreg viitorul. 
   Isik este cea care, cu inocența ei, reușește să consolideze acest grup punând bazele unei prietenii adevărate. 

    Este un film emoționant, cu accente comice, un film care prezintă faptele reprobabile într-un episod și motivația lor în următorul astfel încât să îți fie ușor să înțelegi că nimic nu e ce pare a fi. Este interesant și plăcut. Îl recomand!
    
    

05 aprilie 2022

03 aprilie 2022

Este primăvară?! Este?!

 


     Prima lună de primăvară s-a încheiat fără să realizez. Prima jumătate mi-am petrecut-o suferind pentru mamele fugite de acasă, cu puii în brațe, din pricina războiului ori pentru cei rămași prin subsoluri ducând două lupte crâncene: lupta pentru supraviețuire și teama de a nu pierde pe cineva drag. Poate că acest coșmar se va sfârși la un moment dat, poate că sunt ,,interese mari'' sau iscusite tehnici de manipulare la mijloc. Totuși, cine decontează toate nedreptățile astea, toate pierderile, toate traumele, toți morții, toate consecințele unui astfel de ,,eveniment''? Dumnezeu...  Atât!

    Cea de-a doua jumătate a lunii mi-am petrecut-o făcând lucruri pentru mine. În ciuda programului și a responsabilităților, mi-am făcut timp să alerg, să ascult muzică, să urmăresc filme. Am un tonus mai bun. Voi continua pentru că simt că mi-am intrat în ritm. În plus, e atât de reconfortant să te plimbi sau să alergi pe faleză în această perioadă! Copacii au înflorit, iar vântul le împrăștie parfumul pretutindeni. Natura e ca o anestezie...

    Cu pași timizi am mai bifat o reușită. Nu am mai pus răul înainte și am lăsat lucrurile să se deruleze, pur și simplu. E un efort considerabil să faci asta, simți că ai lăsat garda jos, dar este eliberator. Oricum, în realitate, ne stau prea puține lucruri în control. 

   

    

 

20 martie 2022

Să iasă soarele!

 


Sursă foto: Pinterest

    Am evitat să scriu o perioadă deoarece starea mea a fost destul de...precară. Să zicem doar că, după stresul pandemiei, nu mai era nevoie de un stres suplimentar (precum războiul de la granița României). Amenințările Rusiei și imaginile cu mame și copii în suferință mi-au provocat o daună totală.
    În ziua când a început războiul, de Dragobete, eram la facultate. Înainte de ultimul curs am deschis facebook-ul și am văzut tot felul de imagini care m-au lăsat fără grai. Îmi amintesc doar că m-am ridicat, pur și simplu, i-am zis unei colege: ,,Vreau să ajung la copilul meu și să-l țin în brațe!" și am gonit spre grădiniță. Gonit, impropriu zis, căci eu, deși alergam pe stradă și pe interior, am dat de cel mai lent și mai nepriceput șofer de taxi.
    În săptămâna respectivă nu am fost bună de nimic. Când primeam sfaturi, chiar bine intenționate, mă apucau toți nervii de pe lume.  
    Și iată că a trecut o lună de atunci... 

    Cum sunteți? Ce vă dă putere zilele astea?!

   
     

Let's eat! :)


- Legume la cuptor, salată 

- Budincă de paste (sărată) 

- Pizza (legume, brânzeturi) 

- Tocăniță de mazăre cu carne, salată 
 

13 martie 2022

Food


 - Cușcuș cu legume, chifteluțe, salată de varză 

- Zacuscă

- Orez cu legume, salată

- Piure, conopidă panne, salată 

27 februarie 2022

Mozaicul lunii Februarie


    Provocare lansată de Irina
 (Dulce casă)

Tristețe

 


Pinterest

   Dintr-odată, tot ceea ce am scris până acum pe blog mi se pare o sumă de bazaconii, o adunătură de lucruri insignifiante.
    Aș fi vrut să spun că resimt o eliberare, o ușurare legată de pandemie, dar, desigur...ar fi o minciună. Pandemia nu a fost nici pe departe lucrul cel mai urât pe care l-am fi putut îndura în această viață. 
   Îngrijorările prind contur atât pentru semenii noștri, oameni obișnuiți care în aceste momente își poartă viața într-o geantă și sufletul în brațe, oameni care s-au trezit peste noapte într-o nouă și crudă realitate, dar mai ales pentru cei rămași acolo. Îngrijorările prind contur pentru noi ca popor pentru că încep să se ridice câteva întrebări grele...
    Eu însămi am fost nevoită să îi explic Sofiei ce se petrece în lume într-o manieră light, o manieră care să nu producă vreo traumă pentru că la această vârstă copiii nu sunt pregătiți pentru orice informație. Nu suntem pregătiți nici noi. 
     Nu ne așteptăm la lucruri bune...

20 februarie 2022

Weekend

 Chifteluțe (amestec carne porc, vită) 

Cartofi în crustă de mălai (la cuptor), salată 

Omletă, salată 

Gustare fructe: mere, kiwi, ananas

Am mai făcut (pentru săptămâna care va începe): ciorbă de perișoare, crap prăjit. 



 

19 februarie 2022

Ușurele


Cartofi aurii (fierți, apoi trași la tigaie) + salată 


Quesadilla de pui + salată de varză 

Câteva cumpărături



 Îmi place ideea de a fotografia cumpărăturile deoarece pot face o comparație între magazine ori între diferite perioade de timp. Nu reușesc să fac asta mereu... 
     Astăzi am mers cu Sofia la Lidl. Își dorește bilele acelea din sticlă pentru faimosul labirint. Nu a fost o decizie prea inspirată. Magazinul era plin, iar oamenii păreau deranjați ca erau nevoiți sa ocolească sau sa aștepte să treacă un copil. În fine, le-am aruncat tuturor o privire de mamma bear și am mers mai departe. În trafic, la fel, nebunie curată. Să nu cumva să se manifeste răbdarea și bunăvoința și în acest context... Ne-am sălbaticit cu totul, asta-i clar! 
     Să revenim la ale noastre produse:
-Fructe și legume: cartofi, praz, castravete, ridichi, ardei grași, salată verde, lămâi, banane, fistic;
-Lactate: iaurt, smântână, lapte;
-Carne: somon, mușchiuleț; 
-Panificație: pâine toast, lipii, placințele;
-Congelate: amestec mexican Edenia, amestec de legume marca Lidl (de când cu bacteria Listeria din legumele congelate, mi-a fost cam teamă să iau orice marcă), rondele Gouda;
-Altele: bere, suc, ou kinder, ciocolată albă, stafide în ciocolată, biscuiți. 
TOTAL: 175 lei


   
 

17 februarie 2022

Finish

 


Pinterest


    Salutare, dragile mele!

    Am primit urările, gândurile voastre bune cu multă bucurie. La rându-mi, vă urez sănătate, fericire spor în toate!
    Eu sunt ok. Am încheiat sesiunea ,,cu bine". Sunt integralistă, sunt împăcată cu mine căci, de data aceasta, am muncit până la epuizare. Nu a fost însă suficient la anumite materii. Cerințele au fost numeroase, sarcinile au fost dificile, termenele limită...destul de scurte. Ca să vă faceți o idee, în seara de Revelion, până spre miezul nopții, lucram de zor la portofoliul pentru Didactica geografiei. La majoritatea disciplinelor, nota finală a reprezentat o medie din punctajul obținut din prezentare, portofoliu, prezență, examen scris, astfel că, pentru a promova, era necesar să obții notă la toate categoriile mai sus menționate. Faptul că am avut posibilitatea să ajung la Facultate, a contat destul de mult. Nu vreau să știu ce s-ar fi întâmplat în alt context. A existat un seminar la care nu am putut ajunge, am fost ,,avertizată'' întreg semestrul că nu voi putea intra în examen ori că nota mea maximă va fi 6 (fără punctajul de la seminar), însă rezultatul a fost un pic peste așteptări.
    Am simțit de multe ori nevoia să renunț, să nu trimit un anumit material ori chiar să nu mă prezint la un examen, însă soțul meu mi-a băgat mințile în cap și m-a împins de la spate până în ultima clipă. El consideră că mă pot prezenta la examene fără să trec niciodată prin materie (ceea ce s-a și întâmplat).
    Pur și simplu, timpul nu îmi ajungea pentru a mă pregăti pentru serviciu și pentru școală. Au fost nopți în care am dormit trei ore sau chiar deloc. Am avut perioade în care mă întrebam: Laura, ce naiba faci? Merită efortul?!
    Sper doar să nu mai am parte de o așa perioadă îndelungată ,,de foc'', sper să îmi pot echivala câteva discipline în cel de-al doilea semestru (care, la fel, se anunță de pomină), sper să fiu sănătoasă și puternică. 
    La jumătatea lunii am împlinit 37 de ani. Anul acesta am avut parte de multe surprize foarte plăcute care m-au emoționat foarte tare. În plus, la final de sesiune, deși nu primisem toate notele, starea mea a fost foarte bună. Sper să o mențin așa!
   
    

04 februarie 2022

De weekend



- Fructe & legume: mere, banane, lămâi, avocado, ardei, castravete, varză;

- Lactate: lapte, chefir, sana, smântână;

- Carne: piept de pui, ton;

- Panificație: pâine, lipii;

- Altele: compot, gem, unt, ciocolată amăruie, ou kinder, apa plată și apă minerală. 

Preț: 200 lei
 

30 ianuarie 2022

La final de ianuarie

 

Sursă foto: Pinterest



Mi-am propus...
- să mă plâng mai puțin, să fac mai mult;
- să iau note mari, note care reprezintă ceea ce știu, ceea ce am asimilat până acum;
- să mă organizez mai bine, să-mi planific activitățile;
- să gătesc mai mult;
- să nu mai iau lucrurile personal;
- să nu mai am încredere în oricine;
- să mă centrez pe familie;
- să fac lucruri pentru sufletul meu;
- să mă odihnesc;
- să duc lucrurile la bun sfârșit.

Am reușit...
- să fac tot ce ține de mine într-o situație (uneori);
- să obțin note maxime (note obținute cu efort susținut pe întreg semestrul căci asta a fost natura evaluărilor);
- să înțeleg că există o diferență între  mine și colegele mele mai tinere, că eu am câteva responsabilități în plus, că sunt într-o etapă a vieții care nu îmi mai permite să pun studiul (și simpla prezență la cursuri) pe primele locuri, deci să mă frustrez mai puțin;
-  să nu mă mai las rănită de oameni;
- să ignor anumite lucruri care altădată m-ar fi deranjat groaznic;
- să fiu mai organizată (în anumite privințe);
- să fiu atentă la alimentație și să nu mai mănânc după ora 18;
- să gătesc;
- să-i citesc Sofiei povești ori să-i explic anumite situații;
- să duc copilul la dansuri de două ori pe săptămână.

Îmi propun...
- să trec cu bine (nu neapărat cu rezultate WOW) peste cele 3 examene care mi-au mai rămas;
- să verific lista cu noile discipline în vederea echivalărilor (dacă va fi cazul);
- să mă bucur de evenimentele lunii februarie;
- să fiu cât mai creativă și încrezătoare;
- să mă reapuc de sport;
- să mă preocup de mine;
- să lucrez cu mine (căci deși conștientizez, accept, nu pun în aplicare chiar tot ce ar trebui).

    Cum a fost luna voastră?! Cu ce gânduri ați început acest an?!!!