28 decembrie 2021

La final de an...


     2021 a fost, pentru mine, un an foarte dificil, un an în care am dus lupte crâncene cu propria persoană, un an în care au ieșit la iveală adevăruri foarte greu de suportat, un an în care s-au rostit multe, prea multe cuvinte (care nu vor putea fi uitate niciodată). Dar cum în orice bine există o fărâmă de rău și în orice rău există o fărâmă de bine, o să evidențiez lecțiile pe care am reușit să mi le însușesc...
📖Este foarte important să știi cine ești cu adevărat și care ți-e drumul. (Chiar dacă autocunoașterea e un proces al naibii de dificil, reprezintă o treaptă pe care nu ai cum să o eviți, dacă-ți pasă de propria evoluție). 
📖Este minunat să fii înconjurat de oameni cu care rezonezi, de oameni cu care poți vorbi deschis, de oameni pe care îi îmbrățișezi fără să simți că faci un efort. Însă și cei care te provoacă au meritul lor, de aceea merită iertarea ta. 
📖 Unele lupte sunt doar ale tale. Nimeni nu ți le poate duce mai bine ca tine. Asumarea înseamnă libertate. 
📖 Poți trăi, poți înainta numai purtând speranță în suflet. Când traversezi o perioadă grea, amintește-ți asta: e doar o perioadă, o etapă, o bucată de viață. 
📖 Partea bună a procesului de maturizare constă în diminuarea numărului de dezamăgiri. 

24 decembrie 2021

În Ajun de Crăciun...

 

Ce-mi doresc eu mie... 

Îți doresc și ție:

Liniște și sănătate, 

Fericire, spor în toate! 

Crăciun fericit tuturor! 

 

19 decembrie 2021

Ceva bun


 - Fructe proaspete (portocale, kiwi, mere)

- Cartofi la tavă cu măsline și ciuperci, cârnăciori, salată de varză murată (varză, ceapă tocată, ulei, piper)

- Carne de porc, legume sotate (mix Edenia), murături (la fel, producție proprie)

- Cartofi țărănești cu sos de usturoi

- Avocado pasat, măsline, roșii, pâine prăjită

- Pizza de casă cu multe legume

- Tocăniță de fasole, murături

05 decembrie 2021

Odrasle răsfățate

 


    Odrasle răsfățate (Netflix) este o comedie franțuzească despre un tată deznădăjduit de evoluția copiilor săi. Își înscenează falimentul și își îndeamnă copiii să muncească. E un film haios, relaxant, de weekend, bineînțeles, cu final fericit, o experiență interesantă din care toți au de câștigat. Vi-l recomand!

04 decembrie 2021

Răgaz


Sursă foto: Pinterest

    Vă scriam într-o postare anterioară că mi-aș dori să mă ,,teleportez'' dintr-o zi lucrătoare de la începutul săptămânii, într-o zi liniștită de la finalul săptămânii. Salturile acestea în timp nefiind posibile, am fost nevoită, pur și simplu, să trec prin toate, pas cu pas, cu scrâșnit din dinți, cu oboseala aferentă. Din păcate, peste astea s-au ivit altele și altele, dar iată că azi am găsit un mic răgaz pentru a vă transmite că sunt bine, am dus totul la bun sfârșit așa cum îmi doream, am supraviețuit zilelor solicitante, am căpătat încredere, stăpânire de sine și rezistență. 
    Nici săptămâna viitoare nu se anunță mai liniștită. Marți voi merge iarăși la școală pentru a susține câteva lecții (dar fără prea multe emoții de data aceasta), voi merge la poliție pentru a depune documentele privind preschimbarea permisului și voi ajunge cu temele la zi (la facultate).
    Astăzi am reușit să mă ocup de treburile casnice, am reușit să dorm la prânz și să finalizez o temă care mă stresa foarte tare. Nu îmi place să lucrez simultan pentru două sau mai multe proiecte, dar se pare, multitasking-ul devine o abilitate absolut necesară în zilele noastre aglomerate, pline de îndatoriri și de alergătură.
    În ceea ce privește blogul...am schimbat template - ul, mi se pare mai modern acest model, mai viu. Să îmi spuneți cum se vede de la voi. De asemenea, pregătesc postarea anuală cu mozaicurile mele. Caut de zor colajele, le studiez și încerc să îmi amintesc de ce au fost acele momente (imortalizate) atât de importante pentru mine.
    A fost (și este) un an dificil atât pentru mine, cât și pentru soțul meu, dar pe lumea asta se întâmplă atât de multe lucruri grave și nedrepte, încât nu are sens să mai dramatizez. Trecutul mi-a demonstrat de multe ori că totul se petrece într-o ordine și într-o anumită manieră cu care, chiar dacă nu ești de acord pe moment, ea se leagă de altceva cu totul și cu totul semnificativ. 
    Pentru sănătate și înțelepciune ne rugăm! 

01 decembrie 2021

Urare

 


Pinterest

    Fie ca această zi să reamintească tuturor românilor valorile în care credem, valori care ne vor ajuta să mergem înainte cu demnitate, cu încredere, cu năzuința spre mai bine. La mulți ani cu sănătate, dragilor, spor în tot ceea ce faceți! :)

Mozaicul lunii noiembrie

 

Inspirată de Irina (Dulce Casă).

23 noiembrie 2021

Griuri colorate

 

Pinterest

    E marți... În acest moment îmi doresc un singur lucru, să mă trezesc mâine (într-o zi de sâmbătă) și să spun: Am fost atât de aglomerată, dar am reușit să le fac pe toate!

    Despre un subiect sensibil azi - tăcerea. 

    Sunt o persoană vocală, impulsivă și destul de tranșantă. Mă apropii de 37 de ani și abia acum simt că încep să învăț lecția tăcerii. Ce înseamnă asta?! Că pot spune multe lucruri, cele mai multe...regretabile. Însă ori de câte ori mă simt provocată, îmi încolțește în cap ideea: Ce înseamnă, Laura, nimicul acesta pe lângă marile necazuri ale vieții?! De ce ai strica o relație la care ții pentru o vorbă aruncată în vânt??? De ce oamenii își doresc să aibă dreptate mai mult decât își doresc liniștea sufletului/a casei???
     Când simți nevoia să rostești o replică tăioasă sau să dai cuiva o lecție, fă un pas înapoi, respiră adânc, viața se va ocupa de asta (în locul tău). Fii mândru că ai trecut la the next level (detașarea) și concentrează-te la tine însuți/însăți. Fii tu ăla bun, calm, calculat, înțelept! Cumva universul va găsi o cale să te recompenseze pentru acest efort.

    S-aveți o seară liniștită și să ne (re)citim cu bine!


    

21 noiembrie 2021

Sfârșit de noiembrie

     Bună seara!

    Încerc să scriu de câteva zile, însă mereu se ivește ceva. Săptămâna care tocmai s-a încheiat a fost plină. Poate pentru că și starea mea interioară nu e tocmai ok în perioada aceasta. De mâine încep alte provocări. Miercuri voi susține lecțiile la clasa I, iar vineri mă voi prezenta la spital pentru cea de-a doua doză de vaccin.
    Weekend-ul a trecut foarte repede. Deși îmi făcusem multe planuri, nu am reușit să duc totul la bun sfârșit. Sper doar să nu repet greșelile de anul trecut și să mă aglomerez în sesiune. 
    
    Vă las aici câteva link-uri interesante...

O melodie frumoasă, sensibilă (din care nu înțeleg mai mult de trei cuvinte): Rauf & Faik

Două filme amuzante: Red Notice (acțiune - comedie) și Friendzone (o super-comedie franțuzească).

    Vă doresc zile senine, liniștite!


16 noiembrie 2021

14 noiembrie 2021

De weekend


- Tort de clătite (cu Nutella);

- Piure, chifteluțe marinate, gogoșari în oțet;

- Sandwich (spanac, roșii, salam uscat, chifla cu măsline și ceai de tei cu miere și lămâie);

- Fructe de sezon;

- Mere glazurate (o idee pusă în practică la Gradinita, nu am avut o contribuție, dar arătau prea bine ca să nu vi le arat);

- Ciorbă de legume dreasă cu ou. 

Zile...

 


    Cum spuneam și în postarea anterioară, am avut o săptămână...uhhh! Printre alte lucruri urâte, soțul meu a fost anunțat că va rămâne fără job din cauza lipsei comenzilor. De fapt, cred că este vorba despre o adevărată criză în acest sector (care cândva prezenta siguranță). Nimic nu ține la nesfârșit însă și nimeni nu îți poate garanta nimic. Niciodată!

    Deși se anunță vremuri dificile, mi-am jurat că nu o să renunț la facultate și că se va număra printre prioritățile mele. Spre deosebire de anul trecut când m-am prezentat la examene precum cetățeanul turmentat, anul acesta am făcut eforturi serioase pentru a fi prezentă și activă. E drept, și programul mi-a permis acest lux, dar și eu am încercat să mă țin de treabă. Până în momentul de față sunt mulțumită de rezultatele mele și de intervențiile din cadrul cursurilor și a seminarelor. 

    Am observat că postarea mea legata de vaccin a strâns foarte multe vizualizări și comentarii, unele chiar urâțele, motiv pentru care am decis să nu mai scriu niciodată despre lucruri atât de serioase pentru că oamenii, în anumite momente, nu pot accepta o opinie diferită, o temere, o slăbiciune. Legat de acest aspect o să spun doar atât, m-am împăcat cu decizia luată (cu ajutorul unor articole, povestiri din experiența proprie a unor bloggerițe pe care le citesc cu drag). Până în acest moment, singurul efect (pe termen scurt) a fost o durere de braț. E adevărat, am avut și o stare generală proastă, dar o voi pune pe seama somatizarii. 
    
      De asemenea, am observat că postările cu mâncare au ceva succes, deși eu nu sunt foarte priceputa când vine vorba de gătit. O sa încerc sa fotografiez mai des măcar o parte din ceea ce pregătesc. 

    O săptămână frumoasă! 

    

 

13 noiembrie 2021

2021 în imagini

 Ianuarie


Februarie


Martie


Aprilie


Mai


Iunie


Iulie


August


Septembrie


Octombrie


Noiembrie


Decembrie2020 în imagini

2019 în imagini

2018 în imaginiAroma iubirii (Netflix)

 

    Am avut parte de o săptămână aiurea din toate punctele de vedere. Astfel că azi am preferat să stau departe de tot și de toate, să mă odihnesc pur și simplu. Când m-am săturat de somn, am deschis Netflixul și-am ales un film de Crăciun. Am dat peste Love hard, o poveste așa soft, cu ceva accente comice, cu roată întoarsă, cu povești pe care doar în epoca internetului le mai poți vedea (sper). Simpatic!
 

07 noiembrie 2021

Food


 

 • Ardei copți în sos cu ciuperci;
 • Gogoși;
 • Fructe (portocale, grepfruit, clementine)
 • Foietaj cu ciuperci și măsline;
 • Salată de legume cu ton;
 • Foietaj cu brânză sărată;
 • Tortul Sofiei (cofetăria Meri, Galați).

04 noiembrie 2021

Rapide


    Fiind în ,,vacanță'', gustările și mesele luate la job, le luăm acum acasă. Nu ar fi o problema mare dacă mesele noastre nu s-ar intersecta cu școala online. 
    Ideile mele simple pentru această perioadă:

- Cartofi la tavă;

- Carne și legume (înnabusite);

- Gogosi cu iaurt (cea mai simplă variantă, vezi reteta Ginei Bradea);

- Suc de grepfruit și portocală (stoarse de mine);

- Ardei umpluți cu ciuperci (varianta de post);

- Murături asortate (gogonele, morcov, sfeclă, țelină, pepene). 

Fii bun cu noi!

            Bună dimineața!

    Nu știu alții cum sunt, dar mie îmi place mult această în lună. În primul rând pentru că am devenit mamă (și ăsta chiar e cel mai frumos lucru de care am avut parte vreodată), în al doilea rând pentru că îmi amintește de o mână de oameni importanți pentru mine (care-și sărbătoresc zilele de naștere) și în al treilea rând pentru ceea ce ne oferă natura. Zile scurte, întunecate, zic unii... Zile liniștite care îndeamnă la odihnă și meditație, zic eu... În orice caz, zile în care ne amintim că totul este efemer, zile în care simți miros de ger și lemne arse. Și-ar mai fi și magia Crăciunului care începe să ne curpindă pe toți, în special, în cea de-a doua doua parte.
     
     Despre oameni și emoții aș vrea să vorbesc astăzi...

    Mulți confundă sentimentele cu emoțiile, am observat asta deja de aceea vreau să fac o mică precizare. Ambele concepte țin de afectivitate, însă primele sunt de durată, pe când celelalte îmbracă reacții de moment, reacții spontane la diferite situații. Atât sentimentele, cât și emoțiile sunt specific umane și ne ghidează acțiunile, gândurile cu mare precizie, oricât de mari și tari vrem să părem în ochii noștri. Omul este o ființă emoțională, de fapt întreaga lui viață se învârte în jurul emoțiilor și poate chiar în asta constă farmecul existenței noastre, nu-i așa?!
    Mi-a luat ceva vreme să descopăr ce e în spatele unei emoții puternice, distructive. Mi-a luat și mai mult timp să accept, dar în momentul în care am reușit acest lucru, am simțit că mă aflu deja pe o treaptă superioară. 
    Imaginează-ți că ai o rană peste care pui un pansament frumos. Ea nu se vindecă, ci continuă să-ți producă durere. Chiar dacă nu mai e la vedere, știi că e acolo, o simți în fiecare moment. Cu rana asta treci prin viață, prin lume, o lume care trece prin experiențe de tot soiul. Și atunci tu trebuie să faci față unor cerințe, unor situații. Și deodată, surpriza serii...buuuuum!!!
    Uneori te întrebi oare nu am fost prea dur, prea exagerat? Oare nu mi-am deteriorat o relație într-o clipită?! Sau, mai rău, de ce nu am reacționat? De ce nu am învățat din greșelile trecutului meu? De ce i-am permis să îmi mai facă o rană tot în acel loc vulnerabil?!!!
     Cam așa stau treburile cu ,,infimele'' emoții care au un rol uriaș în viața noastră. Singurul lucru pe care aș vrea să îl reținem este faptul că trebuie să ne vindecăm rănile, că acest lucru nu se face peste noapte și că nu e o acțiune lipsită de disconfort (maxim). Dar dacă ai reușit, ești deja mai bine cu tine! Și ăsta e cel mai frumos dar pe care ți-l poți face ție însuți!


     

03 noiembrie 2021

Despre Măcin și ce înseamnă el...

     Într-o postare recentă vă spuneam că traversez o perioadă de evaluare. Mulți profesori practică evaluarea continuă, ceea ce este destul de solicitant pentru noi, dar cu urmări favorabile pe termen lung. Facem un efort pentru a fi cât mai prezenți, cât mai activi, iar învățarea, de această dată, nu se face mecanic (cu o seară înainte de examen). În plus, interacțiunea cu profesorii, cu colegii este fantastică. Există școală online, spre uimirea tuturor. Timp să ai și disponibilitate!
    Pentru seminarul de didactică a geografiei, am avut de realizat o monografie a orașului natal. Am conspectat ceva, nu neapărat după rigorile unei lucrări științifice, ci mai degrabă pentru a-mi clarifica niște lucruri. Deși au existat niște obiecții legate de datele istorice, am vorbit cu patos folosindu-mă de o prezentare în power-point foarte frumoasă. Sunt mulțumită de ce a ieșit, și știți voi, acest lucru nu se întâmplă foarte des!
    Câteva lucruri foarte interesante o să aștern și aici pentru că știu că mă urmăresc câteva persoane dragi (din zonă), persoane care acum se află destul de departe și citesc cu interes, poate cu nostalgie despre aceste meleaguri minunate...

       Deci ce e cu locul acesta?! De ce este el atât de special?! Pe scurt...

,,Munţii de granit ai Măcinului – martori ai unor vechi ere, singurii care aveau fiinţă aici, când restul nu era decât o înfricoşătoare întindere de ape – se învecinează cu Delta, mirificul teritoriu, patrie a pelicanilor şi a egretei, unde atâtea pământuri s-au ivit din ape doar în cursul câtorva generaţii.” Geo Bogza, Priveliști și sentimente

Repere istorice...

    Orașul Măcin este al doilea centru urban al județului Tulcea, atât în ceea ce privește numărul locuitorilor, cât și dacă vorbim despre potențialul economic ori despre perspectivele sale de dezvoltare. Poate fi identificat pe harta României în partea de nord – vest a Dobrogei, fiind considerat un străvechi ținut românesc. Originea îndepărtată a acestui așezământ poate fi găsită în vechiul Arrubium, nume oferit de celți așezării geto-dacice în sec. al III – lea î.Hr. Încă din antichitate, acest așezământ a jucat un rol foarte important, un rol de natură religioasă și tot aici ar fi existat un cult al zeului Jupiter Arrubianus. După instaurarea stăpânirii romane încep a se ridica în zonă o serie de fortificații. Castrul roman Arrubium (ale cărui ruine se situează pe teritoriul orașului Măcin) este atestat documentar pentru prima dată în jurul anului 100 d. Hr. în două diplome militare. 

    După o perioadă de ,,tăcere’’ a izvoarelor istorice, este readusă în atenția noastră importanța acestui teritoriu al Dobrogei de Nord de unde provenea primul mitropolit al Țării Românești, Iachint din Vicina. O dată cu cucerirea Dobrogei de către Imperiul Otoman, Măcinul devine sediul unei garnizoane otomane, centru de colectare și de tranzit al produselor destinate Constantinopolului. Se presupune că numele Măcin provine fie de la verbul ,,a măcina”, zona fiind vestită pentru cultivarea și depozitarea cerealelor, fie de la ținutul Vicinei scris cu W, otomanii considerând că s-a făcut o greșeală grafică, au ,,îndreptat-o” cu litera M și astfel a rezultat Mecin, nume care a circulat și circulă încă, pentru acest oraș, în expresia uzuală a oamenilor simpli. (Nicolae Mureșanu, Orașul Măcin. Coordonate în timp, Ed. Eficient, București, 1999, p. 14 – 15).


    Stăpânirea otomană  a dus la reprimarea cultului religios creștin. În schimb, populația otomană și – a conservat propria viață spirituală care s-a concentrat în jurul geamiilor pe lângă care funcționau școli elementare și medii. În Măcin existau două geamii și o școală cu predare în limba turcă. Creștinii ortodocși de pe acest ținut s-au dezvoltat sub patronajul moral și material al domnilor români. (Alexandru Perianu, Simboluri dobrogene. Orașul Măcin, Ed. Eficient, București, 1997, p. 24)

    


    În ceea ce privește originea lor, românii din nordul Dobrogei și din Măcin proveneau din toate ținuturile românești, putând fi întâlniți la oraș și în localitățile rurale din jur. Folclorul nord-dobrogean confirmă existența unui impresionant tablou de denumiri din toate ținuturile românești. Cu tot coloritul oriental al cântecelor cojanilor, păstorilor, dar și bulgarilor din Dăeni, Pecineaga, Greci, Turcoaia și Măcin se puteau lesne recunoaște colindele tradiționale de pe tot întinsul României, vechile cântece de dragoste și dor, baladele pe motive folclorice celebre din Câmpia Dunăreană. 
    Colindatul este unul din obiceiurile care încă se mai păstrează în nordul Dobrogei. Copiii merg la colindat în dimineața dinaintea sărbătorii Crăciunului, dar și pe parcursul zilei, iar seara tinerii merg cu ,,Oleleul”, obicei prin care băieții se adună și bat cu talăngile în pământ în fața gospodăriilor pe care le colindă pentru că astfel pun pe fugă spiritele rele. (Despre acest obicei îmi amintesc că am scris la un moment dat pe blog.)
    În Ajunul Anului Nou se merge cu ,,Capra”, iar de Anul Nou se practică ,,Semănatul” (copiii merg din casă în casă pentru a ura belșug gazdelor aruncând boabe de grâu). În dimineața primei zile din an, copiii merg cu ,,Sorcova". Iar pe 6 ianuarie, de Bobotează, flăcăii recuperează crucea aruncată de preot în apele Dunării, dovedind astfel trecerea lor în rândul bărbaților. Tot atunci are loc și botezul cailor și se organizează o întrecere. (ro.wikipedia.org/wiki/Macin).


În prezent, populația se confruntă cu fenomenul deficitului demografic. Conform Recensământului din 2011, numărul locuitorilor este de 8.245 (în scădere față de Recensământul anterior din anul 2002 când în zonă locuiau 10. 625 de locuitori). Componența etnică a orașului: români (84,54%), romi (3,89%), turci (2,35%), origine necunoscută (8,57%), altele (0.6%). (www.wikipedia.ro)


Instituții de cultură. Instituții de învățământ


În anul 1948, pe lângă Casa de Cultură a orașului, s-au pus bazele unei biblioteci devenită în 1952 Biblioteca Centrală Raională. În prezent poartă numele renumitului prof. de limbă română, Ion Buzea. Fondul de carte cuprinde aprox. 50.000 de volume, dar și colecții de ziare și reviste, aparatură audio-video pentru activități culturale specifice. De asemenea, pe lângă sala de împrumut, biblioteca dispune și de o sală de lectură.

În 1955 ia ființă liceul din Măcin sub denumirea de ,,Școala Medie. În anul 1926 s-a construit o clădire nouă în care se desfășurau cursurile gimnaziale și liceale. Un rol determinant în realizare l-a avut prof. Ion Buzea, șef la Secția Raională de învățământ, iar apoi director al liceului. După 1989 liceul capătă denumirea de ,,Gheorghe Munteanu Murgoci" cinstind astfel memoria omului de știință născut în zona Măcin, odinioară elev la școala primară din localitate. Liceul dispune de 19 săli de clasă, 8 laboratoare și cabinete, bibliotecă, sală și teren de sport etc.

Alte instituții de învățământ: Liceul Tehnologic Măcin, Școala primară nr. 1, Școala Gimnazială ,,Gh. Banea”, o grădiniță cu program normal și două grădinițe cu program prelungit. 


Potențialul turistic al zonei


Măcinul se află la o distanță relativ mică de Marea Neagră (150 km) fiind așezat pe un platou terasă, străjuit în partea de nord – este de Vârful Suluc, la sud – est de carierele de piatră de la Iacob – Deal și Turcoaia, la nord – vest de culmea Urliga, iar la vest de Dunărea Veche. Cu un ,,munte la picioarele sale’’, Măcinul pare să-și găsească o bună poziție pe lista locurilor care trebuie neapărat vizitate.

Relieful se compune din trei forme principale: Munții Măcinului, câmpia marginală, Lunca Dunării.


Munții Măcinului au o înălțime redusă și aspect de dealuri, dar se impun în peisajul geografic prin vârfurile sale ascuțite (Vf. Pricopanului) și versanții abrupți. Aceștia vor putea constitui în viitor o zonă atractivă pentru drumeții care-și doresc odihnă activă datorită Parcului Național Munții Măcin (11.326 ha).

În această regiune există aprox. 1900 de specii de plante reprezentând peste 19% din flora europeană. Măcinul și împrejurimile sale adăpostesc suprafețe însemnate de vegetație naturală de stepă care nu se găsește în alte părți ale României sau altundeva în Balcani. În Parcul Național Munții Măcinului sunt catalogate 24 de habitate prioritare dintre care pădurea de fag dobrogeană unică în lume.

Dintre cele aproape 1900 de specii de plante prezente în parc, 72 sunt protejate ca specii rares sau vulnerabile, iar 27 de specii sunt endemice: gorunul, stejarul brumăriu, stejarul pufos, frasinul, fagul, ulmul, cornul, alunul, păducelul, teiul argintiu, lemnul câinesc, părul sălbatic etc. Dintre florile rare sau endemice amintim: clopoțelul dobrogean, garofița pitică, feriga mediteraneană, aliorul dobrogean, diverse specii de bujor.

În ceea ce privește fauna, putem vorbi despre un număr mare de specii de păsări, mamifere, reptile, amfibieni, insecte (protejate la nivel internațional). Dintre speciile rare amintim:  șoimul dunărean, pietrarul răsăritean, mierla de piatră, pițigoiul de livadă.

Lista mamiferelor cuprinde 47 de specii: mistreț, cerb, căprior, vulpe, șacal auriu, pisică sălbatică, iepure de câmp, dihorul pătat, dihorul de stepă, jderul de piatră, chițcanul de grădină.

Herpetofauna cuprinde 7 specii de amfibieni și 11 specii de reptile. Printre reptilele importante pentru conservare amintim: țestoasa dobrogeană, balaurul dobrogean (cel mai mare șarpe din țară), șarpele lui Esculap și vipera cu corn. 

Zona oferă condiții prielnice de hrană și conviețuire a peste 1400 de specii de insecte, din care 900 de specii de fluturi: fluturele purpuriu, fluturele tigru, fluturele ochi de păun de noapte (cel mai mare fluture din Europa) etc.

Parcul Național Munții Măciunului cuprinde și două zone strict protejate: Rezervația Științifică Valea Fagilor și Rezervația Științifică Moroianu.

Trasee turistice


 1. Luncavița (DN22) – DJ222A este Creasta principală a Vârfului Căpușa – Valea Moșu – Greci (timp de parcurs 5 – 6 ore, traseu ușor accesibil vara și iarna);
 2. Greci – Vf. Țuțuiatul – Vf. Moroianu – Vf. Teica – Vf. Almanlia – Saua Oancea – Cerna (traseu ușor de parcurs vara și iarna);
 3. Nifon – Saua Oancea – Dealul lui David – Cișmeaua lui Pomac – Mircea Vodă (timp de parcurs 5 – 6 ore, traseu ușor accesibil vara și iarna);
 4. Măcin – Vf. Vrăjii – Sulucul Mare – Dealul Imbulzita – Vf. Căpușa – Vf. Țuțuiatu (timp de parcurs 6 -7 ore, traseu ușor accesibil în ambele sezoane);
 5. Popasul turistic Culmea Pricopanului – Vf. Sulucul Mare (timp de parcurs 1,5 ore, traseu ușor accesibil);

6. Greci – Valea Morsu – Vf. Țuțuiatu (timp de parcurs 1 – 2 ore, traseu ușor de ajuns la creasta principală a munților).

    

    Pe lângă potențialul turistic natural, zona dobrogeană oferă vizitatorilor o varietate de elemente turistice antropice, elemente ce se evidențiază prin arhitectură și istoria impresionantă. Amintim aici: castrul roman Arrubium, cetățile romane de la Troesmis (Turcoaia), geamia din Măcin, Monumentul Eroilor din centrul orașului, Mănăstirile din Măcin.

 

Economie și industrie

Economia orașului are o structură agrar-industrială. Comerțul se realizează prin societăți comerciale, asociații familiale sau independente. industriei locale sunt legate de exploatarea pietrei din renumitul ,,Triunghi al granitului" de reputație europeană: Măcin, Greci, Turcoaia. Exploatarea și prelucrarea lemnului, confecții, prelucrări în metal (activitate astăzi decăzută, dar cu cooperări la nivel național, în trecut), în domeniul auto și al componentelor pentru utilaje agricole. Cooperativa meșteșugărească ,,Arrubium" a fost multă vreme (până în 1989 deținătoare a locului I pe țară în producția de confecții textile, mobilier, broderie, lenjerie, etc.). În zilele noastre profilul industrial este preponderent reprezentat de confecții.

 

Bătrânii spun că dacă bei apă de pe aceste meleaguri, vei simți nevoia să te întorci aici la nesfârșit. Iar acest lucru nu este dificil de înțeles deoarece este un loc frumos, cu o istorie încărcată, un loc binecuvântat de Dumnezeu cu peisaje de o frumusețe aparte, un colț de Românie în care natura pare nestingherită și pentru care tributul plătit pare a fi chiar absența dezvoltării.

 

Resurse bibliografice:

·  Mureșanu Nicolae, Orașul Măcin. Coordonate în timp, Ed. Eficient, București, 1999;

·   Perianu Alexandru, Simboluri dobrogene. Orașul Măcin, Ed. Eficient, București, 1997;

·       www.wikipedia.ro

·       www.cjtulcea.ro

·       www.romaniasalbatica.ro


    
    Mulțumiri: Elena, Manu, Ade
  
       

Măcinul cel sălbatic

 

Rubrica: Miercurea fără cuvinte
Gazdă: Suzana Miu
Fotograf: Manu Paraschiv
Locație: zona Măcinului (nordul Dobrogei)