11 februarie 2020

Catre culmile succeselor (Pavel Codrut)




,,Creierul conduce intregul organism.''

,,Personalitatea umana are doua laturi principale: fiziologica (fizica) si psihologica (psihica). Psihicul conduce fizicul, in toate situatiile."

,,Nu judecati niciodata oamenii dupa prima impresie! Verificati-le, in timp, insusirile psihice, mai ales caracterul, sa stiti exact cu cine aveti de-a face!"

,,Tot ce invata copilul de la alte persoane patrunde in creier si joaca un rol de programare mentala pozitiva sau negativa. (...) Cu aceasta ocazie, recomand parintilor sa nu intoxice creierele copiilor cu povesti ingrozitoare, laice sau religioase. Daca vor face-o, pruncii se vor speria de personajele negative si vor inscrie spaimele lor in subconstient, pentru o mare parte din viata. Toata credinta pe care trebuie s-o insuseasc un copil se reduce la o singura fraza: Fiecare om (copil) e vegheat de un inger nevazut, care il recompenseaza pentru faptele bune si-l pedepseste pentru cele rele."

,,Daca veti impuia creierele copiilor cu diavoli, draci, satani, zmei si alte personaje negative din religie si din mitologie, le veti face un mare rau. Ei se vor teme mult timp de aceste personaje iar frica le va deforma personalitatea frageda."

,,Teama este un sentiment negativ care, odata patruns in subconstient, se cuibareste si face pui."

,,Starile de psihic pozitive, cum ar fi curajul, calmul, buna dispozitie, blandetea etc., se transmit din creierele emitatoare ale parintilor si fratilor in creierul copilului receptor."

,,Ori de cate ori un adult va intalni un fenomen socant, la a carei rezolvare nu mai are timp sa se gandeasca, el il va rezolva dupa modelele invatate in copilarie, adica, dupa modelele inscrise in subconstient, la contact cu cunostinta. De exemplu, mergeti pe strada si un individ va insulta groaznic ori va loveste. Daca, in copilarie, ati invatat sa ripostati cu masuri de acelasi fel, veti actiona imediat si violent, inainte de a va gandi ca va coborati la nivelul agresorului. Dimpotriva, daca in copilarie ati invatat sa va tineti nervii in frau si sa replicati demn la o astfel de agresiune, veti tacea in mod superior ori veti replica verbal, in mod calm si sigur pe dumneavoastra."

,,Da, acesta este adevarul: toate suferintele copilariei se imprima adanc in subconstient si slabesc personalitatea umana. In momentele de soc psihic, ele ies la suprafata si ne forteaza sa actionam intr-un anume fel ori ne reproduc suferinta initiala."

,,Pe masura ce constiinta copilului se dezvolta, relatiile dintre ea si subconstient devin mai selective. Constiinta maturizata nu mai lasa informatiile, regulile cunoscute ca false ori daunatoare sa patrunda in subconstient."

,,Invataturile din prima faza a copilariei, cand constiinta este foarte slaba, se imprima in zona profunda a creierului, in subconstient. Daca ele sunt pozitive, ne vor ajuta sa evoluam bine in viata. Daca sunt negative, ne vor frana ascensiunea , pe nevazute. Toate suferintele puternice din copilarie (spaima, durere, nesiguranta, tristete etc.) se imprima in subconstient. Alaturi de obiceiurile rele, din cele exemplificate, ele slabesc personalitatea adulta. Din aceasta cauza, trebuie sa ferim copiii de socuri psihice negative si de invataturi negative. Succesele tanarului si adultului incep din prima zi de viata a copilului. Sanatatea tanarului, adultului si batranului depind in mare masura de informatiile, regulile, obiceiurile si evenimentele inscrise in subconstient, in prima perioada a copilariei. Multe boli psihice si fiziologice isi au radacinile in subconstient."

,,Fiecare om poate face mult mai mult decat realizeaza in mod obisnuit, daca ajunge sa creada cu tarie ca acest lucru e posibil si se mobilizeaza pentru a-si indeplini lucrarile planificate."

,,Principalele izvoare in reusita sunt: cunoasterea, siguranta, speranta si visele, sugestia pozitiva, autosugestia pozitiva, hipnoza pozitiva, credinta in ocrotirea divina."

,,Din nefericire, numarul persoanelor superstitioase, care pierd sanse favorabile, este foarte mare in natiunea romana. Aceasta este si una din cauzele saraciei noastre."

,,Toate sperantele sunt pozitive si influenteaza in mod benefic credintele legate de ele. (...) Speranta si visele care o insotesc ne intaresc credinta in reusita oricarei actiuni. Din aceasta cauza, suntem obligati sa ne aparam in colectiv sperantele."

,,Parintii trebuie sa invete copiii sa spere intemeiat si sa-i ajute sa-si dezvolte sperantele. Ei nu au voie sa taie aripile viselor pe care zboara speranta, cu sugestii negative, de tipul ,,asta nu este de nasul tau'', ,,tu nu vei putea face cutare lucru'', ,,numai bogatii au voie sa spere" etc. In locul acestor sugestii negative, parintii trebuie sa semene in sufletele copiilor mii de sperante pozitive, ca de pilda ,,spera, invata si munceste ca sa-ti indeplinesti visele", ,,esti un copil inteligent, harnic si disciplinat, fapt pentru care vei ajunge exact ce doresti."

,,Adevaratul credincios are numai doua obligatii principale: sa invete si sa creeze in mod cinstit, sa se comporte moral in relatii cu alte persoane.''

,,Credinta in reusita este un important factor de succes. Cu cat credem mai adanc si mai puternic ca un lucru este posibil de atins, cu atat il atingem mai usor."

,,Acesta este adevarul stiintific: sentimentele umane se nas si se dezvolta incepand din zona talamico-hipotalamica a creierului, iar inima are rolul numai de a pompa sangele din organism. Persoanele din trecut, ignorante in materie de medicina si religie, isi imaginau ca sufletul sentimental se ascunde in inima. Din aceasta credinta gresita, s-au nascut expresii uzuale, ca de exemplu, bun la inima, inima de aur etc."

,,In realitate, sentimentele noastre pozitive si negative se formeaza in creier, in stransa legatura cu subconstientul si cu instinctele vitale de baza."

,,La baza succeselor noastre in viata stau sentimente pozitive, ca de exemplu, curajul, simpatia pentru persoanele din jur, dragostea de viata si de creatie, optimismul, buna dispozitie, bucuria, speranta etc."

,,Vointa bine educata si intarita domina si regleaza impulsurile din subconstient. Vointa, impreuna cu constiinta, hotarasc care impulsuri se pot manifesta in activitatea noastra, care trebuie franate si diminuate, care trebuie lichidate complet, deoarece sunt indezirabile."

,,Cred ca ati aflat de foloasele organizarii. In primul rand, ea ne disciplineaza mintea, ne forteaza sa gandim si sa planificam problemele in ordinea importantei si urgentei. In al doilea rand, planificarea ne ajuta sa economisim energie si nervi, deoarece nu vom incurca niciodata problemele de rezolvat, nu vom uita sa le rezolvam pe cele importante si oportune. In al treilea rand, planificarea joaca rol de programare mentala pozitiva."











15 comentarii:

  1. Interesante citate... Sunt in rezonanta cu cele mai multe, dar cu unele afirmatii nu sunt de acord. De exemplu, superstitiile nu sunt una dintre cauzele saraciei natiunii noastre. Ce studiu sociologic s-a facut pe aceasta tema?
    Mi-au placut povestile in copilarie (imi plac la fel de mult si azi), si zmeii nu m-au speriat deloc; si nici lupul din capra cu trei iezi nu mi-a marcat existenta. :) Povestile sunt povesti, si ilustreaza (intre altele) lupta dintre bine si rau (o lupta eterna) - in povesti, binele invinge mereu. :)
    Cred ca nu exista om pe lume care, in copilarie, sa nu fi suferit vreo durere, tristete, nesiguranta etc. Nu putem feri copiii de asa ceva - trebuie sa avem grija sa inteleaga ce se intampla. Parerea mea. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana, te inteleg, si eu eram pasionata de povesti, nu ma speriam. In schimb noile generatii au alt niv de intelegere. Manifesta de timpuriu empatie fata de vietatile neindreptatite sau chinuite. Trebuie sa avem si povesti in ton cu vremurile, cu termeni actuali, cu experiente pe care un copil al zilelor noastre le poate intelege.

      De pilda, i-am cumparat Sofiei o carte cu povesti crestine foarte interesante, care expun pe intelesul lor diferite situatii de viata.
      Cat despre sperieturi, am avut nesansa de a fi expusa de timpuriu la tot felul de texte religioase si am ajuns tot la preot sa ma vindece de ,,vedenii". Creierul copilasului nu poate intelege, intr-o maniera corespunzatoare, orice text.

      Ștergere
    2. Total convinsa ca micutii de azi au nevoie de ceva care sa-i pregateasca pentru vremurile pe care le traiesc, dar mi se pare exagerat cand se critica filme de animatie precum "Rudolf, renul cu nasul rosu", pe motiv ca micul ren (special) e discriminat! :)
      Sunt convinsa ca micutii nu pot intelege cum ar trebui anumite texte si e motivul pentru care trebuie indrumati, trebuie sa li se explice. Nu i-as spune povesti cu balauri - seara, mai ales! - unui copilas in varsta de pana la sapte ani (chiar s-ar putea speria).
      Dar si in generatia mea se manifesta de timpuriu empatia pentru vietatile nedreptatite, chinuite! Empatia nu cred ca are legatura cu generatia din care face parte un om sau altul.

      Ștergere
    3. Eu cred ca da pentru ca generatia aceasta e precoce! Ei inteleg si exprima lucruri pe care noi le-am priceput mai tarziu.

      Ștergere
  2. In ceea ce priveste superstitiile, intr-adevar suntem un popor limitat. Inca mai credem in toate tampeniile, mai putin in ceea ce trebuie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici cu americanii, ca exemplu, nu mi-e rusine. :) Americanii par a avea fobie in legatura cu cifra 13, dar asta nu le-a impiedicat progresul. :)

      Ștergere
    2. Diana, nu c-ar fi ok sa facem comparatii, dar ti se pare tie ca suntem un neam superstitios?!

      Ștergere
  3. Citatele sunt interesante, dar am rezerve exact față de ceea ce semnala și Diana. Mi s-au citit povești cu zmei și balauri, cu pitici și vrăjitoare, din fragedă pruncie, apoi am citit eu însămi. Nu mi-a fost frică de niciunii, ba chiar m-am identificat când cu Făt-Frumos care îi dovedea, când cu frumoasa care îl aștepta pe Făt-Frumos. :))

    Citatul cu care m-am identificat pe deplin este acesta ,,Fiecare om poate face mult mai mult decat realizeaza in mod obisnuit, daca ajunge sa creada cu tarie ca acest lucru e posibil si se mobilizeaza pentru a-si indeplini lucrarile planificate." Este ceea ce ne-am străduit să-i insuflăm fiului nostru, care acum ne surprinde cu ceea ce este capabil să realizeze.

    Săptămână excelentă, dragă Laura!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca nimeni nu poate spune, cu certitudine, ce impact au asupra unui copil de varsta prescolara, povesti cu acte de cruzime. Da, nu ne amintim frica, nu ne amintim ce-am simtit atunci, dar cu siguranta in subconstient a ramas o urma...

      Oamenii vorbesc din perspectiva propriei experiente de viata, dar experientele sunt la fel de diferite ca si oamenii.

      Personal, nu imi amintesc ca in acele vremuri sa fi simtit teama de ceva (sau poate am refulat ca sa ma salvez), dar imi amintesc de sentimentul nedreptatii care ma afecta foarte mult. Ca adult, am devenit destul de fixista cand vine vorba despre dreptate. Mi se spune des ca nu e totul in alb si negru...

      Ca mama nu ii pot spune copilului meu destept si frumos ca mama vitrega i-a poruncit vanatorului sa ii smulga inima din piept unei copchile nevinovate doar pentru ca ii invidia frumusetea. De aceea, cosmetizez foarte mult povestile.

      Obisnuiesc sa ii citesc povesti moralizatoare sau povesti clasice in care inlocuiesc anumiti termeni.

      Ștergere
  4. SI eu ma împart intre citate, nu rezonez cu toate, însă răspunsul Zinaidei imi pare cea mai înțeleapta atitudine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum am mai spus: oamenii vorbesc din perspectiva propriei experiente de viata.

      Ștergere
  5. Realitatea este ca filmele pentru copii de astazi sunt foarte diferite de cele din copilaria mea.
    Cele de azi chiar nu imi plac si multe nu mi se par potrivite pentru copii.
    Cu atat mai mult cu cat pana la intrarea in scoala, specialistii spun clar ca totul este preluat de subconstientul copilului. De aceea mi se par periculoase. Interesant articolul.
    Mi-a placut aceasta idee: ,Principalele izvoare in reusita sunt: cunoasterea, siguranta, speranta si visele, sugestia pozitiva, autosugestia pozitiva, hipnoza pozitiva, credinta in ocrotirea divina.'

    Seara buna, Laura!

    RăspundețiȘtergere
  6. Oricat am incerca sa-i ferim pe copii de lucrurile rele ca sa nu dobandeasca anumite frici, ei o sa le aiba pentru ca asa e firea lor. Nici mie nu mi-a insuflat nimeni frica de serpi sau inaltimi dar le am si nu cred ca mai scap de niciuna. Nu stiam de cartea asta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa e, tocmai de-aia nu trebuie sa adaugam si noi frici noi. Parintii si educatorii, in 2020 , inca isi mai ameninta copiii cu politia, cu injectia, cu bau bau.

      Ștergere