18 iulie 2019

Raiul meu, grădina ei


   Grădina era vie, colorată și parfumată. În fața casei erau copaci, iarbă, flori și o alee generoasă cu gherghine (dalii) de toate culorile. Cu gherghinele nu era simplu. Bulbii se scoteau din pământ și se depozitau în beci atunci când vremea devenea neprietenoasă, iar în anul următor se puneau iarăși în pământ. Brazdele se pliveau cu regularitate, plantele se udau pe răcoare... Recunosc, când am descoperit cât efort se ascundea în ,,magia" florilor, am rămas uimită (cuvânt rafinat pentru șocată - cum zice Fancy Clancy).
   Dincolo de flori se-ntindea tărâmul legumelor. Munca nu se oprea niciodată, iar reușita în grădinărit nu era obligatorie, ținea de șansă, de circumstanțe, de Dumnezeu. Dar nu era cu supărare! Nici cu dureri de fiere. Doar un pic de dezamăgire care trecea cu credință și cu câteva rugăciuni de mulțumire (că nu fusese mai rău).
   Dereaua (o șuviță de apă) care trecea prin curte și despărțea grădina de livada de pruni...era paradisul păsărilor. Oricât de nervoase erau gâștele, se opreau din fugăreala tradițională pentru o bălăceală pe cinste. 
  Șuvița de apă se inflama uneori, apa creștea considerabil și nu se rușina să măture aproape toată curtea...cu tot cu păsări.
  Și tot amorezată de păsări era și vulpea, vulpe care nu avea drăgălășenia și cochetăria cu care ne obișnuiseră cărțile de povești și de care, în general, era bine să te ferești.
   Noaptea învăluia grădina în raze curate de lună și-n cântec de greieri. ,,Și-om mai face mâine ce-om mai putea, sănătoși să fim!" zicea mereu.

  Citește și prima parte.
  

10 comentarii:

 1. Frumoase amintiri, randuri, ganduri. Frumoasa foc, ochioasa si dalia. :P Numai bine! cu drag,

  RăspundețiȘtergere
 2. Amintiri frumoase, din „raiul copilăriei”... Și bunica mea avea așa niște dalii frumoase prin grădină...
  Toate cele bune! :-)

  RăspundețiȘtergere
 3. ma fascineaza povestile tale din ultima vreme! Ai talent deosebit in a face descrieri captivante.
  Multumesc pentru magia de cuvinte!

  RăspundețiȘtergere
 4. Imi place mirajul acestei gradini, iar 'ochioasa' este superba!
  Un weekend fain sa ai!

  RăspundețiȘtergere