Despre modelul - sarcină și iubirea condiționată a părintelui poți citi aici!
Viziunea interactivă
- părintele și copilul se concentrează asupra procesului de interacțiune;
- relația dintre ei este foarte importantă;
- un asemenea tip de familie se adaptează mai ușor la schimbări;
- stare de confort datorată menținerii propriei autonomii și a satisfacției activității manifestate;
- în această situație nu se mai pune accent pe sarcini și scopuri, ci pe comunicare, pe relația în sine;
- legătura părinte - copil se bazează pe emoții pozitive pentru că activitățile desfășurate îi mulțumesc pe toți participanții fiind interesante și motivaționale.
Perspectiva interdependenței și a afiliației
- prin interdependență se înțelege gradul în care comportamentul unei persoane este dependent de comportamentul altei persoane;
- când gradul de dependență e mare, vorbim despre controlul asupra comportamentului cuiva, iar când este slab/inexistent, vorbim despre libertatea reciprocă într-o relație.
LIBERTATE/AUTONOMIE ______________CONTROL/OBEDIENȚĂ
(a elibera, a permite) (a impune, a forța, a obliga)
OSTILITATE ___________________________ IUBIRE
(pedeapsă, dojană, critică) (a lăuda, a îmbrățișa)
Analiza tranzacțională
Fiecare nou-născut trăiește prima relație importantă cu ceilalți oameni, cu mediul din jur, cu sine însuși în cadrul familiei. În primii ani de viață (care sunt decisivi), îndeosebi în primul an, copilul primește o serie de influențe care îi vor condiționa comportamentul ulterior în relațiile interumane.
Chiar și copii așteptați (sarcinile dorite) pot fi neglijați din punct de vedere emoțional. Mulți tați consideră, de ex., că educația este strict responsabilitatea mamei. Când tații se întorc de la serviciu, copiii trebuie să stea liniștiți. Multe mame nu își acceptă maternitatea și nu ezită să transmită copilului suferințele proprii. Puține sunt căsniciile și cuplurile care să aibă concepții consecvente și unitare cu privire la rolul părinților. Unii părinți nu pot avea timp pentru copiii lor pentru că au probleme mai importante (carieră, societate etc.). Există nenumărate modalități de a trăi bucurii în relația dintre părinte și copil. Uneori nu ne gândim la aceste aspecte și ne prefacem că ne creștem copiii cu grijă asigurându-le ceea ce credem noi că le lipsește.
Îndrumări
- Iubește-ți copilul necondiționat!
- Confirmă existența copilului tău, reacționează la ceea ce este și la ceea ce face!
- Spune-i copilului ceea ce simți referitor la comportamentul lui! Nu pune etichete (obraznic, încăpățânat, fricos etc.).
- Acceptă - Copilul tău nu trebuie să fie perfect așa cum nici tu nu poți fi!
Eurocor, curs 13
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu