02 aprilie 2019

Copilul invizibilFișă de lectură

Titlu: Copilul invizibil

Autor: Gaspar Gyorgy

Date despre autor: psiholog clinician, psihoterapeut relațional specializat în hipnoză clinică, psihoterapia de familie și psihoterapia integrativă.

Citate: 
,,(...) cea mai mare sursa de confort si disconfort emotional izvoraste din conexiunile pe care le avem cu cei iubiti si importanti pentru noi."

,,(...) lectia de viata cea mai importanta - Sunt suficient de bun!"

,,Parentajul nu este despre a-i salva pe copii, ei nu au nevoie de asta. Parentajul este despre a te salva, vindeca si elibera pe tine, ca parinte si ingrijitor, de suferinta psihologica si emotionala dobandite de-a lumgul anilor. Parentajul este despre cresterea noastra, a adultilor, pentru a le putea oferi copiilor un mediu fertil de inflorire si manifestare."

,,(...) cea mai mare responsabilitate a ingrijitorului nu este aceea de a-i garanta copilului reusita si succesul in viata, fortandu-l sa paseasca pe exact acelasi drum ca el. Ci de a-l asigura ca, indiferent de situatie, parintele biologic sau spiritual, va fi disponibil pentru a-l sustine in rezolvarea dificultatilor si provocarilor, oricat ar dura. Aceasta atitudine faciliteaza cultivarea sentimentului de siguranta relationala si indeparteaza fricile de abandon sau respingere in caz de nevoie si urgente emotionale. Insa pentru a putea oferi o astfel de sustinere parentala, parintele are de trecut printr-un serios travaliu psihologic, de asumare a povestii lui de viata si de integrare a luminilor si a umbrelor personale."

,,(...) nu-i putem iubi pe cei din jur - copii sau parteneri de viata - daca nu avem o pretuire autentica de sine. Deoarece, ignorandu-ne propriile nevoi, suntem predispusi sa le uitam si pe cele ale copiilor, intrand intr-o cursa obsesiva pentru un rezultat anume, care in realitate nu este niciodata sub controlul nostru."

,,Desi este important sa ne cunoastem si sa ne intelegem pe noi insine, exista un aspect infinit mai important pentru a avea o viata implinita: sa ne iubim pe noi insine." B. Brown

,,De ce si-ar respecta un copil parintele, daca parintele nu se respecta pe sine?"

,,Nu putem vorbi despre compasiune in lipsa auto-compasiunii." Dalai Lama

,,O viata traita cu adevarat in momentul prezent poate duce la vindecare, ne poate intari sistemul imunitar, in plus poate determina si o mai buna gestionare a stresului."

,,Daca vreti o schimbare in viata de familie sau in relatia cu copilul/copiii, punctul de plecare sunteti voi."

,,Fii tu insuti schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume." M. Gandhi

,,In momentele dificile, atunci cand ai nevoie de o trusa emotionala de prim ajutor, reaminteste-ti:
- sa te opresti;
- sa respiri abdominal;
- sa te apropii si sa privesti cu atentie ceea ce se prezinta in fata ochilor tai;
- iar mai apoi sa raspunzi intr-o maniera constienta si neautomata, deoarece constientizarea creeaza posibilitatea alegerii."
Va urma!

9 comentarii:

 1. Da, buna, mi-am descarcat-o si eu. Incepusem la un moment dat sa citesc "Mami, tati, ma auziti?" - Jacques Salome. O voi relua cu siguranta, ca sa o si termin.

  RăspundețiȘtergere
 2. Foarte interesanta cartea. Multumesc frumos!
  O zi minunata, draga Zuzu! Astept cu interes urmarea!

  RăspundețiȘtergere
 3. Pe masura ce citesc, voi mai posta fragmente.

  RăspundețiȘtergere
 4. ”cea mai mare responsabilitate a ingrijitorului nu este aceea de a-i garanta copilului reusita si succesul in viata, fortandu-l sa paseasca pe exact acelasi drum ca el. Ci de a-l asigura ca, indiferent de situatie, parintele biologic sau spiritual, va fi disponibil pentru a-l sustine in rezolvarea dificultatilor si provocarilor, oricat ar dura.”
  Total de acord!

  RăspundețiȘtergere
 5. Tare mi-e pe gust! Imi vine sa zic:ahaaaa! Nu de alta dar cei ce nu înțeleg sunt cei care te judeca mai repede!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cei care ii judeca pe ceilalti au relatie atat de proasta cu sinele incat le e teama sa ramana singuri cu propriile ganduri! :))

   Ștergere
 6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere