19 martie 2019

Rolul de părinte (note de curs)




Modelul - Sarcină

   Numeroşi părinţi înţeleg rolul de părinte sub forma modelului - sarcină. În centrul atenţiei se află copilul - copilul este important ca obiect al acţiunii, iar adultul ca instrument al acesteia. Identificându-se cu modelul  - sarcină, părintele îşi apreciază propriul comportament în funcţie de eficienţa pe care o înregistrează. A fi părinte înseamnă pentru el o activitate pe care trebuie să o execute în mod ideal. 
   Fiind exigent cu sine, pretinde mult şi copilului său. Prin urmare, părintele şi copilul se acceptă reciproc numai în măsura în care răspund cerinţelor aşteptate. Aşa apar suferinţele umane, ca urmare a perceperii iubirii condiţionate şi lipsa orientării după motive, sentimente şi senzaţii reale. Sentimentul responsabilizării pentru rezultatele şi acţiunile copilului poate determina totodată atribuirea automată atât a succeselor, cât şi a eşecurilor urmaşului său.

   Adultul nu ar trebui să îi limiteze libertatea şi independenţa copilului, ci să se preocupe de contextul în care se realizează interacţiunea dintre ei - menţinerea condiţiilor materiale şi emoţionale corespunzătoare pentru ca activitatea copilului să se desfăşoare la un nivel optim. Este vorba despre climatul în care se pot manifesta emoţiile pozitive, precum şi despre furnizarea unor materiale corespunzătoare şi a unui ajutor prin care să se stimuleze eforturile copilului.

  Despre dragostea necondiţionată

   NU transmiteţi copiilor mesaje precum: ,,Te iubesc pentru că eşti cel mai bun!", ,,Te iubesc pentru că eşti cel mai frumos!", ,,Te iubesc pentru că eşti ascultător!" deoarece în acest fel îi trasaţi şi condiţia pe care trebuie să o îndeplinească pentru a fi iubit/pentru a merita iubirea părintelui.
   
  Te iubesc pur şi simplu, te iubesc fiindcă sunt părintele tău, fiindcă eşti copilul meu, fiindcă ştiu că eşti un om independent, liber şi pentru că va sosi vremea când vei pleca şi îţi vei trăi propria viaţă! Şi atunci te voi iubi. Mă bucură fericirea ta. Te iubesc fiindcă soarta mi te-a încredinţat. Doresc să-ţi arăt ce cred eu că este important şi înţelept. Nu eşti proprietatea mea. Nu trebuie să îndeplineşti nici un fel de condiţii pentru a te iubi.

Note de curs, Psihologie, Eurocor

22 de comentarii:

  1. Laura, cum sunt cursurile de la Eurocor? Se dă un examen la sfârșit? E o diplomă de absolvire?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E al doilea curs pe care il urmez. Este foarte bine structurat, cu exemple, cu scheme, cu glumite. Iti recomand varianta online pentru ca este muuuult mai ieftina. Se da un examen final, dar daca imi amintesc bine, trebuie rezolvate temele fiecarui modul pentru a demonstra ca au fost parcurse.

      Ștergere
    2. Adica pentru a participa la examenul final trebuie rezolvate toate temele anterioare. Nu sunt grele. Profesorul iti raspunde foarte repede, cu lamuriri sau completari.

      Ștergere
    3. Merci mult! O să studiez oferta.

      Ștergere
  2. Foarte utile idei. Si chiar daca par firesti, acest firesc este foarte departe de viata reala. Nu stiam ca au si cursuri de psihologie.

    Spor la invatat, dar mai ales la practicat!
    Toate cele bune, draga Zuzu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta cu neconditionarea e greu s-o dai mai departe, cand nu ai fost crescut asa. Bine ca avem ce si pe unde citi, ca sa ne dam seama ce putem face sa schimbam!

    P.S.: Bine ca mai ai energie pentru curs! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Când nu ai crescut aşa, fie te comporţi la fel, fie încerci să schimbi ceva aruncându-te în cealaltă extremă. Este foarte greu să găseşti echilibrul atunci când tu însuţi eşti dezechilibrat.

      Ștergere
  4. Lucrand in educatie, iti spun sincer ca ma sperie anumite comportamente ale parintilor... ca sa nu mai spun ca am avut socul sa intru la o clasa de aVa si mai bine de jumatate din elevii de acolo sa realizez ca nu stiu sa scrie/citeasca... Nu stiu unde o sa ajungem in ritmul acesta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amalia, am jucat diverse roluri în viaţa asta: elev, student, profesor, terapeut, părinte. Cel mai greu dintre toate este rolul de părinte. :))

      Ștergere
    2. Suntem un popor care preferă extremele. Avem copii care nu ştiu să scrie în clasa a V - a şi avem copii care nu au copilărie şi care SUFERĂ de anxietate de performanţă.

      Ștergere
    3. Trebuie să înţelegem cu toţii că a-ţi creşte copilul fără a-i trasa limite e o formă de abuz. A-ţi creşte copilul pentru a te împlini pe tine...la fel!

      Ștergere
  5. In vremea cand fiica mea cea mare se rastea la primul meu nepot, ma intrebam si o intrebam daca asta au invatat-o la facultatea de psihologie. Imi place sa cred ca si-a reamintit...
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu siguranţă ştie cum trebuie să se comporte. Rolul de profesionist şi rolul de părinte...

      Ștergere
  6. Intotdeauna binevenite astfel de texte! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ultimul alineat e după sufletul meu!
    Ar trebui să se ceară certificat de absolvire a școlii părinților celor care vor să își întemeieze o familie! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ştim şi la ce ne ajută că ştim?! (Dacă doar ştim...)

      Ștergere
    2. Scoala parintilor nu garanteaza succesul ca parinte. Lucrurile sunt mult mai complexe de atat, omul e o fiinta complexa. Daca toti copiii ar fi la fel, toate cartile de parenting ar prezenta aceleasi solutii. Si totusi nu e asa, pentru ca nimeni nu are instructiunile de folosire a omului. Numai Dumnezeu, care l-a creat.

      Ștergere
    3. Eu cred ca omul este educabil.

      Ștergere