06 martie 2019

Când regula devine opţională   Ori de câte ori mă aflu la volan şi le permit pietonilor să-şi exercite dreptul de a traversa strada (pe ZEBRĂ) îi văd zâmbind, înclinând uşor capul în semn de recunoştinţă ori alergând în mare viteză spre celălalt trotuar pentru a nu ,,deranja" traficul. Nu de puţine ori am vrut să le strig: Ştiţi că aveţi dreptul să traversaţi strada pe-aici, nu?!
   Când intru în rolul pietonului, la fel, limbajul meu nonverbal indică un sincer: Mulţumesc că mă laşi să trec strada fix pe zebră! Câtă omenie! N-ai să mai vezi aşa ceva! (Deci se ia...)
   Se ia pentru că sunt atât de puţini oameni care-şi fac datoria, atât de puţini oameni conectaţi la realitate, atât de puţini oameni bine intenţionaţi, încât ori de câte ori îi întâlneşti, simţi nevoia să îi îmbrăţişezi.

   (Şi-atât de puţini şoferi care nu vânează pokemoni/nu dau like-uri pe fb când sunt la volan...)
   
   La ultimul curs la care am participat, prof. a rostit următorul ,,blestem": Vă doresc să aveţi parte, în viaţa de zi cu zi, de profesionişti (de ex., medici) care să vă semene - serioşi, responsabili şi dedicaţi exact ca voi! Panică Man! Unora le cădeau pixurile din mâini, altora li se încrucişau spâncenele, unii răsfoiau notiţele poate-poate or reţine ceva, alţii se întrebau dacă e moral ori creştineşte să blestemi... Acu' ori că trăim vremuri în care blestemul pare că s-a prins, ori că am ajuns în punctul în care trebuie să recunoaştem că regulile disciplinează şi ordonează lucrurile... Trebuie analizat!

   Însă dacă de litera legii pare că se scapă tot mai mult şi tot mai des, de litera aceea dincolo de puterea noastră de înţelegere...nu se poate scăpa! Mai devreme, mai târziu ori când lumea ţi-e mai dragă, Universul te va face să plăteşti, de regulă, cu aceeaşi monedă.
   


10 comentarii:

 1. Cand te claxoneaza pe zebra, ca el se grabeste, sau cand dintr-un sens ti se permite sa treci, dar din celalalt iti ia fata cu nonsalanta, chiar ajungi sa te intrebi daca mai ai drepturi... si am patit-o si singura, si cu caruciorul, si cu un copil, si cu amandoi, de stai si te gandesti ce sa-i mai inveti...

  RăspundețiȘtergere
 2. Imi place mult acest text. Aceeasi senzatie am si eu cand sunt pe trecere si nu ma alearga nimeni pe ea! :D Inteligent profesorul vostru. Sunt atatea modalitati de a-ti spune punctul de vedere,
  dar sunt putine atat de eficiente! Cand am citit ca este foarte bine sa imprastii binecuvantari orice ti s-ar intampla, mi s-a parut cumva ciudat, dar patrunzand dincolo de cortina, cred ca este exact in spiritul celor spuse de tine. Si in plus iti comuti ideile principale! :)
  Multumesc Zuzu! O zi frumoasa sa ai!

  RăspundețiȘtergere
 3. Cei care alearga pe trecere de pietoni s-ar putea sa fie dintre cei "speriati". :) Stiu doua persoane care alearga si cand au semafor la trecere, si e verde. :)
  Politetea in trafic ar trebui generalizata. Pietonii ar trebui sa invete, si ei, anumite reguli, si sa nu se mai avante orbeste pe zebra doar pentru ca au dreptul sa traverseze pe acolo.
  Regulile in trafic au rostul lor, si nu e sanatos sa le incalcam. Iar politetea nu ne costa nimic.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ma trezesc zicând si eu ca tine...partea cu rasplata dupa merit..si ma întreb cat e de corect moral, chiar daca pe moment simt ca e drept

  RăspundețiȘtergere
 5. Postarea asta mi-a mers direct la inima! Mai ales "blestemul"

  RăspundețiȘtergere