06 ianuarie 2019

În căutarea sensului pierdut


Fişă de lectură

Titlu: În căutarea sensului pierdut

Autor: Dumitru Constantin Dulcan

Date despre autor: Dumitru Constantin Dulcan este medic neurolog şi psihiatru, autor de literatură filosofică şi metafizică. Lucrări: Inteligenţa materiei, Oglinda conştiinţei, În căutarea sensului pierdut, Somnul raţiunii, Culmi şi limite etc.

Citate:
,,Suntem fiinţe dotate cu raţiune, cu o conştiinţă a cărei extensie ne-a permis să ne desprindem de stricta dependenţă a naturii şi să ne edificăm o cultură şi o civilizaţie."

,,Creierul nostru este capabil să se modeleze, să se organizeze sub presiunea informaţiei, a exerciţiului fizic, a sentimentului de fericire, de bucurie, de optimsim şi speranţă, de bună dispoziţie, de relaxare după un efort fizic şi intelectual susţinut şi, de asemenea, poate involua prin neutilizare, prin lene intelectuală, prin monotonia unei existenţe terne, prin stres, anxietate, depresie, furie, ură, maliţiozitate, ruminaţii cu dorinţă de revanşă, de răzbunare, de frustrare, de insatisfacţie, alcool, droguri, uzura excesivă de orice alt ordin."

,,Ceea ce gândim, acel ceva devenim."

,,Nefericirea înseamnă stres, iar stresul înseamnă boală."

,,Trăim concomitent în două lumi - una conştientă a orientării raţionale şi alta inconştientă, din care vin pulsiuni, sentimente, intenţii, tristeţi sau exaltări neînţelese. Este zona noastră obscură, arhetipală în care zac ,,amintiri" din noaptea timpului, posibilă sursă de mitologii, religii, invenţii, creaţii. "

,,Istoria e scrisă întotdeauna de învingători. Cei învinşi nu mai pot vorbi."

,,Nu se poate convieţui normal fără a avea o empatie pentru semeni."

,,Dacă fiecare om ar rezona afectiv cu suferinţa celuilalt, atunci s-ar produce minunea dispariţiei suferinţei. Pentru că nu ar mai fi provocată de nimeni. Oamenii s-ar solidariza prin inimă şi prin înţelegerea rostului de a fi a tuturor celorlalţi."

Concluziile mele: Dincolo de termenii ştiintifici, de limbajul de specialitate, autorul ne dezvăluie sensul vieţii de care pare că ne îndepărtăm: traiul simplu, cumpătare, eliberare de emoţii şi sentimente negative, respect faţă de propria persoană, respect faţă de fiinţa noastră raţională. 

3 comentarii:

 1. Oh, da! Traim concomitent in cel putin doua lumi. :)
  Saptamana frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 2. Nefericirea înseamnă stres, iar stresul înseamnă boală ... foarte adevarat!
  Saptamana placuta, Zuzule! :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Suntem îngrozitor de departe de solidaritatea umană...

  Săptămână bună, cu lecturi pe măsură!

  RăspundețiȘtergere